EuroNCAP nu este interesat de clasa de lux

De mai mult timp ma intreb de ce nu vad pe site-ul EuroNCAP crash teste cu masini din clasa de lux. De ce limita superioara este clasa mare. As vrea si eu sa stiu cat de “tari” sunt BMW, Audi si Mercedes cu cele mai scumpe modele ale lor.

Acum aproximativ doua saptamani le-am scris un mail celor de la EuroNCAP si i-am intrebat de ce nu testeaza si modelele din aceasta clasa.

Raspunsul integral:

Good afternoon,
All the cars we have tested can be found on our website www.euroncap.com.
If the car does not appear then it has not been part of our testing programme. I am afraid we do not have the time and the resources to test every new or past car available.
We generally test the best selling models, so we can reach as many consumers as possible.
Thanks for your interest in Euro NCAP and keep checking our web site for new results!

Best Regards,

Nu m-au convins deloc. In primul rand, pe piata europeana nu sunt prea multe modele din clasa de lux, deci faza cu “we do not have the time and the resources” pica. In al doilea rand, masinile astea nu sunt Maybach sau Rolls. Sunt masini cumparate de zeci de mii de oameni pe parcursul unei generatii si reprezinta tot ce au respectivii producatori mai bun in materie de tehnologie si implicit de siguranta. Si atunci cum sa nu fie relevant? Mi se pare ca, dimpotriva, rezultatele ar arata cat de importante pot fi anumite solutii/tehnologii pentru siguranta. Si mai e o chestie. 100.000 de euro nu inseamna neaparat siguranta de top. Asta trebuie demonstrat.

Sa fie la mijloc un “acord” intre producatori si EuroNCAP? Ceva stabilit pentru a nu exista “surprize” care sa afecteze din start imaginea unei limuzine varf de gama?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.