Ford Focus RS, prezentat oficial

upa ce ne-a amagit putin, cu 2 poze de pe Nurburgring, Ford a prezentat oficial cel mai sportiv model al gamei Focus. In afara de faptul ca arata bestial, cu o grila fata imensa, aripi evazate, un eleron deloc discret si difuzor de aer integrat in spoilerul spate, Focus RS vine cu surprize la capitolul motorizare.

Se stia deja ca sub capota lui RS va fi o versiune modificata a motorului ce 2,5 litri, cu 5 cilindri, de pe Focus ST, dar era vorba de o putere maxima de 280 CP. Ei bine nu. Inginerii au umblat la tubina, electronica, admisie, evacuare si au montat alte axe cu came, asa ca s-au trezit cu 300 CP in loc de 280. Cuplul maxim anuntat este de 410 Nm.

Imi amintesc ca acum un an si ceva am mers cu un Focus ST, care are acelasi motor de 2,5 litri dar cu 225 CP. Ce mi-a ramas dupa drumul acela foarte scurt nu este acceleratia sau viteza (nici nu era timp atunci si in plus sunt multe hothatch-uri cu cam aceeasi putere) ci cuplul. La viteza f mica, schimbam vitezele treptat (in sus) ca sa vad daca “tremura” icon smile Ford Focus RS, prezentat oficial

Noul RS vine cu o suspensie fata modificata si cu diferential cu alunecare limitata, suficient spun cei de la Ford pentru a nu fi probleme cu cei 300 CP pe puntea fata in marea majoritate a situatiilor.

Constructorul spune ca informatiile sunt preliminare (mai au de lucrat putin la masina), dar afirma ca acceleratia 0-100 km/h o sa fie in sub 6 secunde (ST-ul are 6,7 secunde).

O traducere din comunicatul de presa… cunoscatorii vor aprecia cum gandeste Ford acesta parte.

“Setam caracteristicile de manevrabilitate ale Focus-ului RS, fara ESP, pentru a pune in evidenta raspunsul natural al masinii. Nu vrem sa folosim ESP-ul pentru a imbunatati manevrabilitatea cu ajutorul lui. La noul Focus RS, ESP-ul este strict un element de siguranta.”

09focusrs 7490a hr1 Ford Focus RS, prezentat oficial

09focusrs 7502a hr2 Ford Focus RS, prezentat oficial

09focusrs 7495a hr1 Ford Focus RS, prezentat oficial09focusrs 7506a hr1 Ford Focus RS, prezentat oficial

09focusrs 7517a hr1 Ford Focus RS, prezentat oficial09focusrs 7520a hr1 Ford Focus RS, prezentat oficial

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.