Renault acuza Auto Plus de spionaj industrial

Totul a pornit de la pozele cu noul Renault Megane, masina pe care Renault intentioneaza sa o lanseze abia peste 2 ani. Jurnalistii francezi de la Auto Plus au facut cumva rost de pozele cu noul model, le-au publicat, iar Renault a luat foc si a actionat in instanta publicatia.

Reuters spune acum (stirea a fost preluata de mai multe site-uri mari de auto: Worldcarfans, Carscoop, Leftlanenews), ca justitia franceza a facut o perchezitie la sediul publicatiei si a confiscat mai multe calculatoare si o serie de documente. Mai grav este ca un jurnalist de la Auto Plus, Bruno Thomas a fost retinut de politistii francezi si urmeaza sa fie anchetat pentru spionaj.

Ii inteleg pe cei de la Renault. Sunt foarte suparati, pentru ca nu e vorba de nu stiu ce concept cu rolul de a face spectacol la nu stiu ce salon. E vorba de a treia generatie a lui Megane, masina foarte importanta pentru “finantele” constructorului francez vreme de mai multi ani. Iar surpriza s-a cam dus naibii, intr-o clasa atat de concurentiala incat ai nevoie de cat mai multe atu-uri (iar designul este poate cel mai important) ca sa faci fata cu brio.

Totusi faza cu acuzele aduse, prin intermediul justitiei, celor de la Auto Plus mi se pare stupida. Pana la urma e clar ca pozele vin dintr-o unitate Renault. Si un angajat Renault a incalcat orice clauza de confidentialitate din contract si a fotografiat masina, apoi a dat pozele celor de la Auto Plus, pentru (multi) bani, evident. In cazul asta, Renault are o problema, nu Auto Plus, dupa parerea mea. E treaba lor sa-si protejeze secretele. E treaba lor sa-si aleaga  cu mare atentie oamenii care pot dezvalui informatii confidentiale.

Nu cred ca respectivul Bruno Thomas a intrat vesel si neintrebat de nimeni in hala unde era “ascuns” noul Megane si a organizat o sesiune foto. A reusit sa faca rost de niste informatii/poze si le-a publicat. Normal, cam toti jurnalistii auto ar face asta.

Pe marginea Nurburgring-ului stau la panda probabil in fiecare zi fotografi care lucreaza pentru agentii specializate in comercializarea de poze spion (am vazut un documentar foarte misto pe Discovery, mai demult, legat de subiectul asta). Ar trebui sa fie toti arestati?

Mai jos vedeti doua fotocopii ale unor pagini ale revistei Auto Plus, cu materialul “incriminat”.

ren1 Renault acuza Auto Plus de spionaj industrial

ren3 Renault acuza Auto Plus de spionaj industrial

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.