Motociclisti versus soferi

Asta e. N-am gasit un titlu mai inspirat, dar nici nu m-am chinuit s-o fac.

Ca in fiecare an cand vine vremea (mai calda) reincep discutiile despre motociclisti, pentru ca isi scot “motoarele” din garaje si ies in trafic. Prilej pentru manifestari de responsabilizare a soferilor, rugati sa fie atenti in trafic. Soferi care (majoritatea) raspund la acuzatiile de nefolosire a oglinzilor retrovizoare prin acuze de iresponsabilitate si mers haotic din partea motociclistilor. Cam toate astea, inclusiv impartirea in doua categorii – soferi si motociclisti – pe baza “aia sunt de vina!”/”Ba ailalti!” mi se par fara rost.

Soseaua este a tuturor. Soferi si motocilisti. Fiecare trebuie sa fie constient ca nimeni nu are o mai mare grija de el, decat el insusi. Faptul ca unii motociclisti se dau in spectacol prin oras si risca aiurea e problema lor. Presupun ca sunt constienti de riscuri si si le asuma. Faptul ca soferii acuza motociclistii ca merg aiurea si ca n-au timp sa-i vada e fortat si tind sa cred ca e vorba si de putina ipocrizie, combinata la unii cu frustrare.

Eu stiu o chestie si cred ca este valabila in cazul multor soferi. Conduc de 12 ani, ultimii 6 in Bucuresti. Merg zi de zi, ca orice om normal, la servici, inapoi si pe unde mai am treaba. De cate ori am avut o situatie nasoala (adica accident, aproape accident, evitare la limita etc.) cu un motociclist? Niciodata. Mi-e greu sa cred ca se ascund cand ma vad pe mine pe strada… Cate situatii nasoale am avut cu alti soferi? Multe. Niciodata accident, dar de multe ori am fost aproape de busituri care ar fi putut fi mai usoare sau mai grave.

Nu am o simpatie deosebita pentru motociclisti. Sunt niste oameni care merg ca si mine pe strada, cu singura deosebire ca ei prefera sa tina motorul intre picioare, nu in spate sau in fata :). Dar nu pot sa-i acuz ca sunt cretini in trafic, pentru ca nu am timp. Trebuie sa am grija la ceilalti soferi.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.