Nu da banii pe prostii! Ce NU merita sa pui pe o masina (de buget) noua

Ce spun eu aici ii vizeaza pe cei ce vor o masina noua, de la clasa mica la clasa medie, fara sa le includem pe cele premium. Asadar, masini “normale”, utile, accesibile, care sa-si faca treaba si sa te multumeasca.

Lista de mai jos am facut-o dupa ce mult timp am urmarit diverse topicuri de pe forumuri si am observat ezitarile celor ce sunt pe punctul de a cumpara o masina noua vis-à-vis de nivelul de echipare al acesteia si posibilele optionale.

Normal ca toti vrem masini cat mai bine echipate, care sa arate cat mai bine si cu interior cat mai sofisticat. Dar pentru masinile de buget (e un fel de-a zice asta in Romania) nu merita sa cumperi cateva echipamente. Nu pentru ca n-ar fi utile, ci pentru ca utilitatea lor e prea mica in raport cu banii pe care-i dai in plus ca sa le ai. Evident, banii pe care-i ai la dispozitie dicteaza si gusturile personale (care nu se discuta), dar intr-un final gandeste-te daca merita neaparat sa ai urmatoarele chestii:

Scaune incalzite. Folosesti incalzirea cam 2-3 luni pe an, cam 5 minute, la pornire, pana ti se incalzeste motorul ca sa poti folosi climatizarea. Nu merita cateva sute de euro.

Tapiterie din piele. Pe o masina fara pretentii premium, nu-i vad rostul. Deja vorbim de un cost suplimentar de peste 1.000 euro si n-o sa conteze prea mult la revanzare, cand pielea n-o sa arate in nici un caz prea bine. Plus ca, daca se opteaza pentru culoarea neagra, vara o sa fie ca si cum te arunci intr-o cratita cu ulei incins.

Oglinzi electrice. Da, suna bine sa nu te intinzi dupa o parghie ca sa-ti reglezi oglinzile, dar inainte sa dai niste bani gandeste-te de cate ori e nevoie sa le reglezi. De foarte putine ori. N-o sa atingi oglinzile alea decat extrem de rar pentru simplul motiv ca o sa ai aceeasi inaltime si o sa conduci in aceeasi pozitie. Deci, nu merita. E adevarat ca, la toate masinile, regljul electric al oglinzilor vine la pachet cu incalzirea lor. Incalzire pe care o vei aprecia iarna, dar cam atat.

Proiectoare de ceata. Sunt utile, dar prea rar. Nu ai nevoie de ele, nu chiar atat de mult incat sa dai iarasi cate sute de euro.

Senzori de ploaie si lumini. Banuiesc ca poti pornesti singur stergatoarele cand ploua. De ce-ar fi nevoie sa porneasca automat, contra a (alte) cateva sute de euro?! In plus, spun din experienta ca pornirea lor, ca si frecventa stabilita in functie de severitatea ploii functioneaza bine doar in pliantele de prezentare. In realitate, va trebui sa pornesti uneori stergatoarele manual, pentru ca senzorul doarme sau nu-i suficient excitat de ploaie. La fel cum uneori vrea sa compenseze lenea anterioara si incepe un dans enervant cand nu e cazul. La fel si cu luminile automata. Ce naiba, nu poti sa rotesti un buton cand vine seara?!

Scaune reglabile electric. Folosesti butoanele alea foarte rar si daca se strica n-o sa-ti placa nota de plata. Sunt cateva motorase acolo..

Geamuri electrice spate. Daca esti stramtorat cu banii, renunta la ele. Oricum geamurile alea le vei deschide rar. De fapt, cum tu conduci, e treaba altora sa dea la manivela.

Sistem de navigatie. Costa aproape 2.000 euro si nu aduce un mare avantaj. Nu cand poti rezolva problema cu 200 euro, adica cu un sistem GPS portabil si la fel de bun.

Cam astea imi vin in minte acum. Repet, nu sunt impotriva masinilor bine echipate. Deloc. Dar atunci cand iei o masina de pana-n 16-17.000 euro, trebuie sa gandesti si putin rational.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.