Cand nervii iti intuneca mintea

La cursa de Formula 1 de la Interlagos, desfasurata aseara, am vazut un incident urat intre Jarno Trulli si Adrian Sutil. Dupa ce s-au acrosat la cateva secunde dupa startul cursei, Trulli a coborat nervos din monopostul distrus si s-a repezit la Sutil. Nu l-a lovit, dar nici nu a lipsit mult. Imi dau seama ca nu ai cum sa intelegi frustrarea unui asemenea moment pana nu-l traiesti, dar reactia lui Trulli a fost de-a dreptul deplasata si stupida. Daca-l strangea de gat pe Sutil, ce rezolva? Mai putea porni in cursa? Nu! Atunci de ce sa-ti atragi antipatia tuturor celor care privesc cursa? Nu cumva, caracterul unui pilot se vede cel mai bine in momente din astea?

Mi-am amintit de o faza similara, dar cu accente mai golanesti, petrecuta intre 2 piloti, la Bucharest Challenge, anul trecut. Cei 2 concurau in Cupa Logan, iar unul dintre ei l-a lovit pe celalalt si l-a impins in parapet. Nu grav, masina a fost doar putin lovita, asa ca ambii au continuat cursa. La finalul ei, in parcul unde erau parcate masinile, individul lovit vine incet la celalalt, cu obisnuitele texte de strada “ia vino putin”, “hai sa vorbim”. Asta ii zice sa spuna ce are de zis cu toata lumea, iar asa-zisul pilot se repede la el si incepe sa injure si sa-l ameninte. L-au tinut ceilalti, ca el era nervos. Era in a doua parte a plutonului, fusese un incident de cursa, dar el parca fusese impiedicat sa castige titlul mondial.

Pai, individul ala poate avea pretentii de pilot? Nu. E cel mult un sofer prost, ca alte sute de mii de soferi prosti din tara asta. “Fair-play” nu inseamna doar sa “joci cinstit”. Inseamna sa stii sa accepti partile mai putin bune din ceea ce faci. Sa respecti, chiar daca esti plin de draci. Sa stii sa te porti in momentele de tensiune. Jarno Trulli a fost amendat cu 10.000 de dolari pentru reactia lui de aseara. Pilotul nesimtitul sofer de Dacia Logan n-a patit nimic atunci. E fericit in continuare in mediocritatea lui si isi repeta probabil din cand in cand ca ar fi putut castiga Cupa Logan acum un an. Dar soarta n-a fost cu el.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.