Cum iti recuperezi masina furata. Intr-o tara dezvoltata

Un californian a reusit sa-si recupereze in doar 20 de minute masina furata sub amenintarea armei, datorita sistemului OnStar, disponibil pe modelele produse de GM in Statele Unite si Canada.

OnStar1 Cum iti recuperezi masina furata. Intr o tara dezvoltataSistemul OnStar functioneaza din 1996 si presupune existenta unui sistem de localizare GSP pe masina, independent de sistemul de navigatie al vehicului. Un centru de comanda localizeaza masina furata cu ajutorul acestui sistem, indicatiile fiind transmise politiei, care se ocupa de recuperarea masinii si eventual arestarea hotilor. Iar asta nu e tot. De aproximativ un an, sistemul OnStar vine si cu o optiune – Stolen Vehicle Assistance – care permite recuperarea rapida a masinii evitand urmaririle in mare viteza si posibilele accidente din aceasta cauza.

OnStar2 Cum iti recuperezi masina furata. Intr o tara dezvoltataOmul a carui masina a fost furata a reusit sa anunte rapid politia si a luat legatura cu centrul OnStar. Acestia au tinut legatura cu fortele de ordine si au comunicat pozitia masinii, dar in acelasi timp au trimis un semnal care a activat sistemul Remote Ignition Block. Astfel, daca respectivul hot ar fi oprit motorul, acesta n-ar mai fi pornit. Un alt sistem a dus insa la recuperarea rapida a masinii. In momentul in care patrulele de politie au vazut masina, nu si-au facut simtita prezenta, ci au comunicat cu centrul OnStar, care a activat un alt sistem prin care puterea motorului a fost redusa treptat, turatia ajungand intr-un final la relanti. In tot acest timp, directia si franele raman complet functionale, pentru a evita accidentele, doar acceleratia fiind suspendata. Restul a fost treaba politiei care a urmarit si prins hotul decis sa scape cu fuga (pe jos).

In decurs de un an, sistemul Stolen Vehicle Slowdown, care face inutilizabila masina de catre hot, a fost utilizat de 38 de ori si se poate spune ca a avut o contributie importanta la evitarea accidentelor cu urmari grave, daca tinem cont ca, la nivelul Statelor Unite 334 de oamnei au murit anul trecut, ca urmare a accidentelor provocate de urmaririle in viteza ale politiei.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.