Cursuri de pilotaj

BMW1 Cursuri de pilotajSa zicem ca iti place sa conduci sportiv, sa pilotezi masina, nu doar s-o conduci, vrei sa o cunosti si sa stii s-o controlezi cat mai bine. Ai mai multe posibilitati sa inveti asta. Inconstientii n-au nevoie de nici un ajutor, ei cred ca se invata pe strada, in trafic. De multe ori se termina prost, pentru ei sau/si pentru altii si celebreaza 3 minute de glorie la o editie oarecare a stirilor de la ora 5. Oamenii care chiar sunt pasionati de masini si vor sa se bucure complet de condusul sportiv al unei masini aleg o alta abordare.

Ideea este urmatoarea – nu faci cursurile astea neaparat ca sa devii pilot. Pentru asta nu sunt suficiente doar niste cursuri de cateva zile. Trebuie bani, multi, si marea majoritate  nu-si permit. Asa ca motivatia este alta. Te distrezi, dar inveti lucruri si dezvolti reactii care te ajuta sa te bucuri de masina si care la un moment dat iti pot salva viata, sau te pot scoate cu bine dintr-o situatie urata.

Mercedes 2 Cursuri de pilotajVara asta ma interesa un curs de pilotaj, organizat de profesionisti, in conditii decente. In Romania mi-a fost imposibil sa gasesc asa ceva. Sunt si la noi parca doi piloti care detin scoli de pilotaj, dar suma mi s-a parut mult prea mare pentru conditiile pe care le ofera. Oamenii sunt buni, sunt profesionisti, dar n-au dotarile la care eu m-as astepta pentru banii aia. Asa ca am inceput sa ma interesez de cursurile organizate de constructori, pe circuite din afara tarii.

1. Hungaroring
Nu exista un anume constructor care sa organizeze cursuri de pilotaj pe circuitul maghiar. Eu m-am interesat de el pentru ca este cel mai aproape de Romania. Pe internet n-am gasit informatii foarte exacte asa ca le-am scris si – dupa destul de mult timp – mi-au si raspuns.
Pe Hungaroring se organizeaza cursuri de pilotaj de doua zile fiecare, in doar 3 perioade ale anului, iar pentru inscriere trebuie sa faci dovada ca ai permis de conducere de cel putin un an sau ai experienta in karting. Pretul este de 1.200 de euro, plus 20% TVA. Masinile pe care se invata sunt modele Opel Astra din prima generatie, pregatite de curse, cu motor de 1,6 litri (105 CP) si greutate de 860 kg.
Cursurile presupun pregatire teoretica (reguli de cursa, analiza sectoarelor circuitului, situatii deosebite etc.) si practica, alaturi de piloti unguri. Mie mi se pare ca programul este foarte bine structurat si cred ca merita banii. Dealtfel, pe site-ul oficial gasiti informatii complete despre aceste cursuri: program, perioade de desfasurare, facilitati puse la dispozitie, absolut tot.

Din pacate este si o problema. Anul acesta, de exemplu, nu s-au strans suficient de multi participanti de limba engleza pentru a se putea tine si cursuri in aceasta limba. Trebuie minim 8 oameni pentru a fi organizate si cursuri in engleza.

2. BMW Driver Training
Nu-mi inchipui ce pasionat de masini nu si-ar dori un curs de pilotaj organizat de BMW. Programul BMW Driver Training  a fost introdus in 1977 si acum este foarte-foarte complex. Te poti inscrie la o multime de cursuri, de la condus defensiv, pana la pilotaj propriu-zis.
BMW3 Cursuri de pilotaj- Driving Safety Training – este structurat in 3 module, care difera ca timp de pregatire, preturi si complexitate: Compact (o jumatate de zi – 195 euro), Advanced (o zi – 420 euro) si Intensive (doua zile – 985 euro). Masinile folosite sunt modele din actualele Serii 1 si 3, iar locatia este o pista speciala a aeroportului din Munchen, dotata cu instalatii speciale pentru a putea simula diferite conditii de drum. In cadrul acestor cursuri se pune accentul pe gestionarea situatiilor periculoase ce pot aparea in traficul urban si extraurban. Se invata pozitia corecta la volan, manevrele de urgenta, controlul masinii cu si fara DSC, puncte de franare etc.
- Race Track Training (950 – 1.300 euro) – este un curs destinat celor avansati, cu ambitii de piloti. Cursul este structurat in mai multe module, accesibile in “cascada”, adica incepand cu al doilea modul, trebuie sa-l fi urmat pe cel dinainte ca sa te poti inscrie la urmatorul. Masina de “lucru” este actualul BMW M3, iar circuitele cele mai utilizate sunt Nurburgring si Salzburgring.

Se mai pot urma cursuri de condus economic (cu masini BMW… plictisitor, clar!), dar si adevarate aventuri prin Africa cu SUV-urile “X” din gama bavarezilor. De asemenea, pentru pasionatii condusului pe timp de iarna exista BMW Winter Training (1.390 euro), iarasi structurat pe mai multe module. Soferii de VIP-uri pot urma cursuri specifice de pilotaj utilizand modele BMW blindate (preturi de la 925 la 3.400 euro).

Informatii complete despre toate aceste cursuri gasiti aici, iar gama de preturi o puteti afla aici.

3. Mercedes – AMG Driving Academy
Cursurile organizate de AMG sunt structurate in 5 module:
Mercedes4 Cursuri de pilotaj- Emotion Tour – Nu are nici o treaba cu pilotajul, ci presupune excursii organizate, cu modele AMG, prin zone pitoresti si este destinat relaxarii si socializarii cu oameni care au aceeasi pasiune, masinile Mercedes AMG. Preturile sunt in jurul a 1.500 de euro pentru un eveniment de 2 zile, cu cazare inclusa.
Basic Training. Va dati seama cam ce presupune – invatarea manevrelor de baza in diferite situatii de aderenta, pe o pista unde pot fi simulate diferite conditii. Evenimentul dureaza 2 zile, dintre care doar una de pregatire efectiva si costa 980 de euro.
Advanced Training. Cursul se desfasoara pe unele dintre cele mai cunoscute circuite din Europa (Imola, Spa, Zandvoort, Hockenheimring etc.). Durata este de 3 zile (prima zi cuprinzand sosirea participantilor, o sedinta de teorie si cina), iar pretul este de 2.540 euro. Se invata slalomul, tehnici de franare si virare, controlul masinii etc. Cursul cuprinde si sectiunea (separat) Winter Sporting, care costa 3.540 euro. Durata este de 4 zile, iar locatia este in nordul Europei, aproape de cercul polar.
Pro Training. Cursurile se tin cu masina clientului si costa 2.350 euro (3 zile). Pentru o masina inchiriata (tot Mercedes AMG, preturile sunt cuprinse intre 3.700 si 4.200 euro). Si aici exista un Winter Sporting Pro – 4.890 euro, 5 zile.
Masters Sports Trophy. Pentru a te putea inscrie aici trebuie sa fi urmat deja cursul Advanced. Pretul este de 3.700 euro pentru 4 zile, cu propriul AMG. Pentru o masina oferita de Mercedes pretul creste la putin peste 6.000 euro. Mai multe informatii despre cursurile oferite de Merecdes AMG gasiti daca descarcati pdf-ul de aici.

4. Volkswagen Driving Experience. Pentru cei de la Volkswagen am gasit un pdf care explica tot si contine si preturi, asa ca va las pe voi sa-l studiati.

5. Lotus Driving Academy. Tot un pdf cu informatii complete.

Well, cam atat am “studiat” eu pana acum. Daca sunteti pasionati de masini, eu zic ca merita efortul financiar pentru a urma un astfel de curs. Iar daca-l faceti (sau l-ati facut deja) poate imi povestiti si mie.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.