Hothatch-ul meu preferat – Renault Megane RS 250

megane rs250 1 Hothatch ul meu preferat   Renault Megane RS 250Niciodata un Renault nu mi-a placut in mod special. Clio, Megane, Twingo, Laguna etc. nu mi-au spus nimic din punct de vedere al pasiunii. Unele sunt foarte bune ca oferte si nu am prejudecati legate de fiabilitatea lor. Stiu ca nu sunt cele mai fiabile masini din lume, dar cred ca au facut progrese mari la capitolul asta. Nu mai este ce era odata. Dar nici un model Renault, fie el sportiv sau nu, nu mi-a ajuns la (sau macar pe langa) suflet.

megane rs250 3 Hothatch ul meu preferat   Renault Megane RS 250Pana acum. Trebuie spus ca vechiul Megane hatchback nu mi-a placut absolut deloc. Spatele ala este, din punctul meu de vedere, foarte urat. Prea radical, fara o idee de finete. Probabil ca nu sunt singurul caruia nu-i place, asa ca Renault a renuntat la ambitiile stupide de a fi “altfel”, iar noul Megane arata intr-un cu totul alt fel. Arata bine! Coupe-ul la fel, este foarte reusit. Iar noul Megane RS 250 este genial. “Umflat”, agresiv, solid. Are niste detalii foarte bine integrate – linia in stil spoiler de Formula 1 in fata, o singura iesire de esapament, centrala. Arata “rau”, este si arata puternic.

Motorul este un 2 litri turbo de 250 CP si 340 Nm, cuplat la o cutie manuala cu 6 trepte. Accelereaza de la 0 la 100 km/h in 6,1 secunde si poate fi comnadat cu sasiul sport sau “Cup”, acesta din urma fiind dotat si cu un diferential cu alunecare limitata, chestie buna avand in vedere cei 250 CP pe puntea fata.

megane rs250 2big Hothatch ul meu preferat   Renault Megane RS 250

Pe langa design si motor, Megane RS 250 mai are cateva chestii electronice care iti “gadila” pasiunea. In primul rand, electronica reglabila in 3 trepte. De la ESP setat pe siguranta, pana la ESP dezactivat complet, cu o  setate intermediara, in care ESP-ul si controlul tractiunii te lasa sa glisezi controlat, intervenind doar daca lucrurile o iau razna. O alta chestie care mi-a placut – RS Monitor, adica afisarea in timp real a parametrilor motorului (temperaturi, putere, cuplu) si franelor, plus alte date, gen: valorile G-urilor, timpi pe sectoare, timpi pe circuit, timpi de accelerare.

Abia astept sa conduc masina asta. Sper ca si la capitolul asta sa-mi placa la fel de mult. Renault e in stare de chestii foarte misto, dar pentru asta trebuie sa vada ce-si doresc clientii, nu sa insiste pe ce cred ei ca-si doresc clientii.

In clipul video il vedeti pe Romain Grosjean conducand noul Megane RS 250 pe Nurburgring. Sa nu-mi ziceti ca nu va doriti masina asta!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.