In zece ani vom avea masini care merg singure

Asa spun cei de la Ricardo UK, un furnizor de tehnologii in domeniul transporturilor care va conduce proiectul SARTRE, partial finantat de Uniunea Europeana. Proiectul a demarat luna trecuta, iar in 2011 vor avea loc primele teste cu masini autonome.

SARTRE Project In zece ani vom avea masini care merg singureProgramul nu presupune modificari de infrastructura, ci tehnologii aplicate masinilor de serie, prin care acestea sa poata rula in coloana, fara interventia soferului. Nu este vorba de masini individuale, care merg singure, ci de organizarea unor convoaie de pana la 8 masini, care ruleaza in spatele unei prime masini conduse normal, de sofer. Practic, o masina conducator de coloana asteapta masinile care vor merge dupa ea. Soferii acestora conduc normal pana in spatele primei masini si ies pe sosea. Acolo, soferii cupleaza modul automat si pot lasa directia, franele si acceleratia in seama sistemelor electronice, coordonate de prima masina, cea condusa de un sofer. Cand un sofer din coloana trebuie sa se desparta de ceilalti pentru a ajunge la destinatie, vireaza dreapta, iar soferul preia controlul masinii si conduce normal pana la destinatie.

Aceste convoaie rutiere vin cu o multime de avantaje, spun cei de la Ricardo UK. Soferii ar putea citi ziarul si s-ar putea uita la TV cat timp ruleaza in coloana, fiind eliberati de stresul condusului, iar masinile ar rula mult mai economic pentru ca merg foarte aproape una de alta, cu viteza constanta, folosind astfel ca un paravan masina din fata, pentru a nu fi nevoie sa infrunte aceeasi rezistenta a aerului.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.