Ce nu stiu multi romani cand cumpara o masina

Nu stiu dintr-o ignoranta deloc de inteles, dar mai ales pentru ca sunt posedati de snobism. Si ii costa. Se vede asta la societatile de leasing, care aduna masinile celor ajunsi in imposibilitate de plata, aproape in ritmul in care acordau finantari in urma cu un an si ceva.

Sigla Audi Ce nu stiu multi romani cand cumpara o masinaNormal ca toti visam la masini premium, scumpe, luxoase, sportive. E normal sa vrei mai mult decat poti la momentul respectiv. Pana la urma, daca reusesti sa ramai cu picioarele pe pamant, asta te motiveaza. Problema multor romani este ca nu raman cu picioarele pe pamant. Decoleaza. Si se trezesc ca vor si ei un Audi A6 ca al vecinului, desi prioritatile ar fi poate altele. Pentru acest gen de oameni, o masina costa exact cat e in showroom, iar ei fac calcule doar pentru un leasing la pretul masinii. Cativa neuroni in plus si o atitudine mai realista i-ar ajuta sa priceapa ca pretul masinii vine la pachet cu multe alte costuri, avand in vedere ca isi doresc sa si mearga cu respectiva masina, nu sa o puna in vitrina.

Romanii care plang in pumni cand vine “recuperatorul” angajat de societatea de leasing sa le ia masina, dupa mai multe luni de neplata sunt in general aia care au incheiat contractul fara sa se gandeasca ca platesc la limita ratele la masina. Adica nu le-a trecut prin cap sa aiba o suma pusa deoparte pentru situatii gen criza, care poate veni la pachet cu pierderea locului de munca/prabusirea afacerii.

A6 Ce nu stiu multi romani cand cumpara o masinaIn plus, o masina presupune multe alte cheltuieli. Romanul snob realizeaza cam prea tarziu ca asigurarea Casco il usuca de bani, ca motorul ala mare inseamna cheltuieli mari la impozit si asigurarea obligatorie, ca rezervorul se goleste mult mai repede decat isi inchipuia el, etc. Dupa care descopera cu stupoare ca masina mai are nevoie si de revizii, care nu se fac gratis. In felul asta ajunge sa conduca in weekend, dupa ce studiaza atent kilometrii pe care-i are de facut, ca sa nu ramana fara combustibil.

Cea mai buna masina este cea pe care ti-o permiti, cea care iti permite – din toate punctele de vedere – sa te folosesti de ea. Altfel ajungi sa pierzi cateva mii de euro, din snobism. Merita?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.