De ce nu face Dacia un coupe?

Dacia se pregateste sa ne arate noul/primul SUV al marcii, la Salonul Auto de la Geneva, din luna martie a anului viitor. Este asteptat de mult timp si in mod clar va prinde, chiar si daca piata nu-si revine nici anul viitor. Iar oficialii Dacia au spus ca, dupa SUV, urmeaza si alte modele pe platforma Logan. Dupa mine, cel mai logic ar fi un coupe. Nu un Sandero in 3 usi, ci un coupe sau chiar un hatch in 3 usi, dar ceva mai dinamic, ca design, fata de Sandero.

Logan s-a adresat nevoilor primare ale romanilor. Spatiu si ieftin. Si a prins cum nici Dacia/Renault nu spera, ba chiar si in Vest, cu o criza venita exact la fix pentru constructorul roman, din acest punct de vedere. Insa au trecut deja 5 ani de la lansarea Logan, iar clientii se schimba. Au aparut si alte nevoi, alte asteptari.

Daca va uitati pe strada, foarte multe Logan-uri sunt conduse de tineri. Cu sau fara familie. Tineri care circula singuri in masina. O masina cu un spatiu interior de care nu au neaparata nevoie, portbagaj la fel, prea inalta si prea putin interesanta ca design. Eu as paria ca ar renunta la doua usi, la garda la sol (prea) mare si la portbagajul de 510 litri in favoarea unui aspect mai dinamic.

Ideea este ca Logan-urile nu mai sunt cumparate doar de toti mosii care s-au dat jos din Dacia 1310 si pentru ca isi permit ceva nou. Sunt cumparate si de tineri. Tot mai multi tineri, cred eu. Tineri carora le plac masinile mai dinamice, dar vor una noua, cat mai ieftina si doar Logan e la capatul acestor cerinte combinate.

Nu e nevoie de o investitie prea mare. Platforma exista, motoarele la fel. Pentru ca nu vorbim de o masina sport. Doar una care sa dea impresia de dinamica, la nivel vizual. Care sa placa in primul rand prin forma generala, nu neaparat prin detalii.

Cum suna? Pana la urma, Dacia a mai avut un coupe, o raritate in ziua de azi.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.