Masinile electrice polueaza, spun unii

Masinile electrice, pe care multi le vad ca reprezentand viitorul in domeniul auto Masinile electrice polueaza, spun unii, nu sunt vazute cu ochi buni chiar de toata lumea. Nu, nu este vorba de gigantii petrolieri, ci chiar de organizatiile care militeaza pentru reducerea emisiilor de noxe.

Teoretic, o masina electrica (nu vorbim de cele hibride) nu emite nici un fel de noxe. Nici macar nu are teava de esapament, pentru ca nu elibereaza gaze in atmosfera. Este propulsata strict de energia electrica si nu presupune nici un fel de arderi interne in motor.

09190003artbig2 249x166 Masinile electrice polueaza, spun uniiExista insa si un revers, e drept, cam cu bataie lunga. Cand vom avea un numar mare de masini electrice – din cate vad eu prima invazie (dar nu mare) va fi catre finalul anului viitor – acestea vor trebui alimentate cu energie electrica, de la reteaua existanta, prizele clasice. Astfel, consumul de energie va creste, iar producatorii vor trebui sa produca mai multa energie. In felul asta, termocentralele – probabil cei mai mari poluatori din lume – vor emite si mai mult CO2 in atmosfera, iar centralele nucleare vor spori productia de deseuri radioactive.

Ceea ce spun practic asociatiile de protectie a mediului este ca riscam sa poluam la fel de mult. Cu singura diferenta ca poluarea nu mai vine din tevile de esapament, ci din cosurile termocentralelor si rezidurile centralelor nucleare.

Eu ma intreb insa, oare chiar nimeni nu s-a gandit pana acum ce castigam si ce pierdem cu introducerea masinilor electrice? N-ar fi oribil sa aflam ca, dupa sume imense cheltuite cu masinile electrice, n-am rezolvat de fapt decat dependenta de petrol?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.