Big day – Dacia Duster, prezentat oficial!

Acum jumatate de ora, Dacia a arata primele poze cu noul SUV Dacia, Duster. Am vazut pozele spion, mi s-a parut cam fada, dar acum, in pozele oficiale, nu pare deloc urat. E clar ca nu-i cel mai aratos SUV compact, dar arata modern, arata bine, pare solid si potent.

Dacia Duster1 Big day   Dacia Duster, prezentat oficial!

Duster este o masina usoara (1.280 kg in versiune 4×4) asa ca n-ar trebui sa aiba probleme cu dinamica. Dacia a anuntat deocamdata 3 motorizari, toate cunoscute deja. Un motor pe benzina, cel de 1,6 16v si 105 CP si dCi-ul de 1,5 litri, in versiuni de 85 CP si 105 CP. Duster va fi oferit in versiune cu tractiune 4×2 si 4×4. Modelele cu tractiune integrala folosesc un sistem Nissan si au un selector de la care se poate ajusta distribuirea puterii intre punti.

Dacia Duster2 Big day   Dacia Duster, prezentat oficial!

In mod normal se foloseste modul 4×2, cu tractiune pe puntea fata, pentru mersul pe sosele bune, in conditii bune de aderenta, cand nu este necesara tractiune 4×4, in felul acesta consumul fiind mai mic. Exista apoi modul AUTO, cand distributia puterii se face catre puntea fata, dar daca conditiile o cer, se transfera putere si catre puntea spate, complet automat. Variatia merge pana la o proportie egala intre cele doua punti. Pentru conditii si mai grele, se poate selecta 4×4 Lock, in acest caz puterea fiind impartita in mod egal 50:50 intre puntile fata/spate.

Dacia Duster3 Big day   Dacia Duster, prezentat oficial!

Ce nu-mi place este ca nu s-a prezentat nici o poza cu interiorul si nu s-a spus nimic despre performantele dinamice si nici despre consumul motoarelor. Dar mai ales, preturile!! Astea sunt cel putin la fel de interesante ca masina in sine, iar Dacia nu spune deocamdata nimic!

Deci, cum vi se pare Duster?!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.