Saab a murit

GM a anuntat astazi ca negocierile de vanzare a marcii suedeze catre constructorul olandez Spyker au esuat. Si cum americanii se grabesc rau, mai ales ca au ratat si o posibila vanzare catre Koenigsegg, acum ceva timp, Saab va fi desfiintat.

Saab 9 3 SportCombi Saab a muritNick Reilly, presedintele GM Europe a precizat ca nu este vorba de un faliment care sa ajute la reorganizare. Saab va fi pur si simplu tras pe linie moarta, operatiunile de productie urmand sa fie incetate destul de curand. Constructorul suedez isi va plati gradual datoriile catre furnizori si va continua sa asigure garantia modelelor care beneficiaza de asa ceva, service-ul si piesele de schimb.

Acum cateva zile, un comunicat monosilabic anunta ca suedezii au vandut chinezilor de la BAIC, tehnologia si echipamentele de productie pentru modelele 9-3 si 9-5.

Se pare insa ca banii chinezilor nu au fost de ajuns, asa ca GM a luat rapid decizia de a opri productia Saab.

Pacat, este una din marcile mele preferate. Stiu ca sunt niste Opel-uri pe dedesubt, dar au ceva care atrage, au o personalitate aparte. N-au fost niciodata foarte populare (cu exceptia Suediei), dar aveau o clientela fidela. Le-am vizitat muzeul si m-am atasat foarte tare de 9-3 Sport Combi la un drive-test in Suedia, in conditiile in care mie nu-mi plac break-urile.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.