Toyota are probleme mari

Colosul care a detronat, acum cativa ani, GM-ul de pe primul loc in topul celor mai mari constructori auto din lume este intr-o situatie destul de grava. Practic, Toyota rezista cu greu, mai mult din ce a acumulat anii trecuti. Citesc aici ca tocmai fiabilitatea foarte buna a masinilor Toyota, cu care niponii se mandresc de multi ani, i-a afectat in contextul crizei economice.

Desi suna ciudat, vanzarile Toyota au scazut si pentru ca cei care inca isi mai pot permite o masina noua, prefera sa mai astepte niste ani, profitand tocmai de fiabilitatea excelenta a masinilor Toyota pe care le au deja.

O alta problema uriasa este cea a rechemarii gigant, despre care am scris aici. Cam 3,8 milioane de masini inseamna cheltuieli imense. Problema nu mi sa- parut la inceput foarte serioasa. Pedala de acceleratie se poate bloca in mocheta masinii, ceea ce duce la pierderea controlului, pentru ca nu mai poti opri.

S-a ajuns la rechemare dupa un accident cu victime. N-am gasit atunci decat referiri generale la un accident, dar intre timp m-am lamurit. La volanului unui Lexus era un ofiter de politie, cu pregatire speciala in controlul masinilor, dar cand pedala de acceleratie s-a blocat, pe la 160 km/h, omul n-a mai putut sa opresca masina. In masina mai erau sotia, fata politistului si cumnatul. Toti au murit dupa ce masina a plonjat in albia unui rau.

Oficialii Toyota si-au cerut atunci scuze, au recunoscut problema si au fost nevoiti sa declanseze cea mai mare rechemare in service din istorie. Care ii va costa enorm.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.