Sa facem putina ordine in trafic

Trafictube organizeaza un concurs ale carui premii constau in 4 camere video, ce pot fi montate pe bord si sigur, la un moment dat, vor surprinde niste chestii interesante. Din traficul nostru guvernat de regula primordiala “EU contez, restul sunt doar umplutura”. Concursul este simplu, trebuie sa scrii un articol in care sa spui ce vei face cu o asemenea camera.

La mine este clar. As monta-o de fiecare data cand ma urc in masina. La fel cum imi pun telefonul in suportul de parbriz. Am ratat prea multe faze interesante ca sa n-o fac.

Sa luam un exemplu. Ceea ce vedeti mai jos am filmat cu telefonul pe DN2 (E85), in luna decembrie. Fusese un accident, s-a stat mult de tot in coloana si bineinteles ca unii n-au mai suportat. Bunul simt si regulile elementare de circulatie sunt doar pentru fraieri. Asa ca au pus avariile si au intrat pe contrasens. Multi si in viteza. Injuraturile, flash-urile celor care veneau din sens opus, regulamentar, au fost ignorate de turma de cretini. Admirati-i:

Daca as fi avut si o camera video fixata in parbriz, v-as fi aratat si politia care – surpriza?! – nu le-a facut nimic! Doar i-a dojenit parinteste, la statie: “De ce nu stati in coloana?” Dupa care le-a facut loc sa treaca pe langa ei! Atat! Sigur, in conditiile astea te intrebi cat de prost poti fi. Bunul simt nu te lasa sa faci la fel, dar nu poti conta nici pe “oamenii legii” care ar fi trebui sa plece de acolo cu peste 50 de permise suspendate.

O alta faza, care m-a scarbit complet, s-a petrecut pe Buzesti, anul trecut. Aglomeratie. Si oriunde este aglomeratie gasesti si romani care-si inchipuie ca masinile lor au foarte multe lucruri in comun cu un tramvai. Asadar, multi intrau pe linia  de tramvai. Langa mine ajunge un Passat de politie. Mai uit la politist. Cu scarba, direct in ochii lui de organ. Coboara privirea si mestereste ceva la butoanele statiei. Bun, ma enervez si scot telefonul. Politistul observa, aprinde luminile, trece pe cealalta linie de tramvai (pe contrasens) si dispare.

Nu am avut timp sa-l filmez, dar am facut o sesizare la Politia Capitalei. Aceeasi sesizare i-am trimis-o si lui Christian Ciocan. Da, omul care ne-a spus, la faza asta ca indiferent de situatie, trebuie sa dam prioritate masinilor de politie. In conditiile astea, va surprinde faptul ca n-am primit nici un raspuns?!

Cam asta poti face cu o camera video. Ii filmezi si arati tuturor cum se respecta regulile de circulatie in Romania. Putine sanse sa se intample ceva, sa se lase cu sanctiuni. Dar! Daca respectivul (ma refer in special la politisti) este reclamat o data, de doua ori, de trei ori, poate intr-un final se iau niste masuri. Poate se cuminteste dupa ce i se taie 10% din salariul ala de bugetar, platit de noi toti.

Articol inscris in concursul trafictube.ro

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.