Cat de fiabile sunt masinile electrice?

Este o intrebare foarte importanta in situatia in care tot mai multi producatori ne “ameninta” cu astfel de modele ecologice, dar fara raspuns. Nimeni nu a facut un test de anduranta cu o masina electrica, ca sa stim cati kilometri rezista pana trebuie inlocuite bateriile, cam ce probleme are, care este autonomia in traficul real, cat costa intretinerea, etc.

Nu avem raspunsul la toate aceste intrebari, dar ne putem da seama de cateva aspecte ale utilizarii zilnice a acestor masini. Stiti ca BMW a selectat cateva sute de persoane din Statele Unite, carora le-a dat cate un Mini E (electric) in leasing, in ideea de a strange informatii de la acesti oameni despre functionarea masinii in viata de zi cu zi.

Mini E Cat de fiabile sunt masinile electrice?Cei de la The New York Times au stat de vorba cu cativa dintre acesti utilizatori de Mini E si au aflat cateva aspecte interesante. Mai toti acesti oameni sunt multumiti de masinile lor, dar au subliniat si cateva aspecte mai putin placute. De exemplu, autonomia foarte redusa la temperaturi scazute. Iarna autonomia scade pana la un sfert din cea normala (160 – 200 km)a lui Mini E. Evident, asta duce la aprecierea gresita a distantei care poate fi parcursa, ceea ce se lasa cu chemarea unei masini de tractare.

Un utilizator  spune ca Mini E este mai putin sprinten decat Mini-ul normal si asta se simte la condus.

Toti cei care folosesc masinile au primit adaptoare de 220 V pentru a incarca masina in doar cateva ore. Dupa cum stiti, americanii functioneaza la 110V, iar ca sa incarce bateriile lui Mini E la o asemenea tensiune dureaza pana la 24 de ore.

Pretul. Un utilizator de Mini E plateste o rata de 850 de dolari pentru masina, adica de 3 ori mai mult decat ar plati pentru un Mini Cooper de baza.

In ceea ce priveste fiabilitatea, s-a ajuns la 33.000 km in 8 luni, fara probleme majore.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.