Mituri urbane despre pacalirea etilotestului

In Romania, spre deosebire de multe alte tari, limita alcoolemiei este “zero”, iar soferii au dezvoltat adevarate legende despre cum ai putea pacali etilotestul in cazul in care te opreste politia. Un producator de asemenea aparate expplica de ce toate aceste mituri sunt false si nu ajuta la nimic:

1. O cafea tare te mentine atent si te “trezeste”. Fals, deoarece cofeina nu reuseste sa reduca deloc cantitatea de alcool din sange si nu te poate face mai atent. Doar timpul reduce alcoolul din sange.

2. Oamenii masivi tolereaza mai bine alcoolul. Dimensiunile corpului conteaza intradevar cand vine vorba de efectele unei anumite cantitati de alcool. Dar conteaza la fel de mult ce cantitate a fost consumata si cat de puternica a fost, metabolismul si timpul scurs de la ultima masa.

3. Daca-ti tii respiratia inaintesa sufli in aparat va iesi mai putin. Fals, pentru ca atunci cand tu iti tii respiratia, sangele circula, aerul nu, asa ca va creste concentratia de alcool din aerul expirat, facand aparatul s ainregistreze mai mult decat este in realitate. Deci nu numai ca nu face bine, dar agraveaza situatia.

4. Trebuie sa respiri adanc de mai multe ori inainte sa sufli. Da, asta va micsora cantitatea vaporilor de alcool din aerul expirat, dar politistii stiu de metoda asta si nu te vor lasa s-o aplici. Cei mai multi vorbesc cu tine cateva minute inainte sa te puna sa sufli in etilotest, astfel incat nu poti sa aplici chestia asta. Iar daca fortezi nota, politistii vor observa si le va fi clar ca nu este in ordine.

5. Sa iti dai cu apa de gura inainte sa sufli. Pe langa faptul ca in Romania prea putini folosesc asa ceva, se spune ca apa de gura contine in general menta, chestie care poat pacali etilotestul, facandu-l sa citeasca o valoare mai mare.

6. Sa ragai sau sa vomiti. Nu merge pentru ca lichidul sau gazele impregneaza cavitatea bucala si zona superioara a esofagului, iar atunci cand sufli in etilotest, vaporii de alcool sunt la locul lor si se vor simti.

7. Sa bei multa apa. Etilotestul masoara cantitatea de alcool din aerul expirta si nu are nimic de-a face cu ce ai in stomac sau in urina.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.