Vorbitul la telefon, la volan, cu hands free ar putea fi interzis

Un studiu facut de americani arata ca vorbitul la telefon in timpul condusului, folosind echipament hands free este la fel de periculos ca atunci cand soferul vorbeste cu telefonul la ureche. Experimentul a fost facut de departamentul de psihologie al Universitatii din Utah pe 200 de subiecti, folosind un simulator.

S-a constatat ca atunci cand vorbesc la telefon prin hands free, soferilor le ia cu 20% mai mult timp sa franeze, iar distanta fata de masina din fata creste cu circa 30%, intrucat soferii nu reusesc sa tina ritmul traficului.

Concluzia este ca discutia de la telefon distrage atentia, astfel incat sistemul hands free nu ofera avantaje reale. In urma acestui studiu si a altora cu rezultate similare, se discuta interzicerea completa a vorbitului la telefon la volan, chiar si cu hands free.

Am facut si eu un mic experiment in sensul asta. Am iesit pe terasa si urmarit 15 masini care au trecut. 2 soferi vorbeau la telefon (clasic, cu el la ureche), iar unul tinea intr-o mana tigarea si il cealalta telefonul icon smile Vorbitul la telefon, la volan, cu hands free ar putea fi interzis

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.