Cum ar trebui sa arate un break – Mercedes Shooting Break Concept

Niciodata nu mi-au placut break-urile, cu cateva exceptii. Da, sunt la fel de puternice ca si berlinele din care deriva, au aceeasi platforma, sunt aproape la fel de sportive (unde este cazul), DAR forma este una de cutie taiata brutal, fara pic de atractivitate.

Asta se intampla pentru ca, in general, designerii uita de aspectul estetic cand proiecteaza spatele unui break si se concentreaza aproape numai pe aspectul practic. De-asta ajung niste cutii facute doar in ideea de spatiu si atat. Mai tineti minte vechiul Passat break? Incredibil de urat! (ma rog..nici berlina n-a fost cine stie ce..). Asadar, totul se rezuma la spatiu, toti vor sa ofere un volum util mai mare decat concurenta. De ce?? Chiar conteaza ca un model are o capacitate cu 30 de litri mai mica? Nu conteaza deloc. Dar – cred eu – va fi privit mult mai atent, daca vine in schimb cu o forma mai frumoasa, mai bine integrata a spatelui.

Si Mercedes ne arata astazi exemplul perfect. Asa ar trebui sa arate un break (ei ii spun shooting break). Ceea ce vedeti reprezinta noul CLS. Nu m-ar mira ca a doua generatie sa aiba aceasta forma a spatelui. Coupe-ul cu 4 usi s-ar potrivi de minune cu un spate sportiv, foarte dinamic si bine integrat in forma generala a masinii.

Mercedes Shooting Break concept CLS4333 Cum ar trebui sa arate un break   Mercedes Shooting Break Concept

Probabil versiunea de serie a noului CLS va aparea undeva in 2012, dar cam asta este masina, cu mici diferente la nivelul detaliilor. Dealtfel si interiorul este unul de serie, cu un tablou tipic Mercedes si fara artisticarenii inutile. Motorul este unul V6 pe benzina, de 3,6 litri, care produce 306 CP si 370 Nm si despre care germanii spun ca prefigureaza o noua generatie de propulsoare V6.

Nice job!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.