Fluence ZE – Primul Renault electric de serie!

Renault a mai facut un pas catre primele sale modele electrice, pe care le-a anuntat inca de anul trecut. Eu recunosc faptul ca ma surprinde insistenta asta. Ceea ce vedeti in poze este modelul Fluence ZE exact asa cum il veti putea cumpara incepand cu anul 2011.

22499 HD  A7C143B1 Fluence ZE   Primul Renault electric de serie!

Francezii au anuntat ca anul viitor masina va debuta pe o multime de piete si va avea un pret de bun simt (adica 15-16.000 euro). In comunicatul de presa, Renault anunta si toate programele incepute deja in diferite state din lume (multe) pentru a dezvolta infrastructura necesara utilizarii masinilor electrice. Nu vorbim doar de Fluence ZE, ci si de Kangoo ZE, aceasta utilitara urmand sa fie disponibila tot de anul viitor.

22494 HD  048101FF Fluence ZE   Primul Renault electric de serie!

Bineinteles ca Romania lipseste  din peisaj. Cum dracu’ sa dezvoltam noi o infrastructura pentru masini electrice, daca noi nu suntem ins tare nici macar s-o intretinem pe actuala, asta clasica?

Ideea este ca Fluence ZE nu are nici o sansa in Romania, in lipsa unei infrastructuri speciale, bune. Pe care n-o vom vedea nici in 20 de ani. Masina are un motor de 95 CP si 226 Nm. Mai important, are o autonomie oficiala de 160 km. DOAR 160 km! In conditiile in care nu ai unde sa incarci bateria (doar nu vei atarna un cablu cu prelungitor pe geamul de la balcon!) ce faci cu 160 km? E ok pentru oras (acasa – munca si invers), dar cati romani ar da 15.000 euro pe o masina destul de mare (are 4,75 metri, cu 13 cm mai mult decat Fluence-ul normal) cu care sa mearga doar in oras?

22497 HD  23F96CDA Fluence ZE   Primul Renault electric de serie!

Daca totusi vreti un Fluence ZE, puteti face o rezervare pe www.renault-ze.com. Masinile vor fi disponibile anul viitor, dar cu o rezervare facuta, aveti sansa sa primiti mai repede masina.

Eu nu fac icon smile Fluence ZE   Primul Renault electric de serie! Admir coerenta si insistenta celor de la Renault in problema asta, dar masinile lor electrice vin mult prea devreme. Cel putin pentru noi.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.