Nu cumpara fara sa conduci!

Un studiu facut de carmony.co.uk pe piata din Marea Britanie a aratat faptul ca 1 din 5 britanici cumpara o masina second hand, de la dealer, fara sa o conduca. Dincolo de faptul ca este o tampenie costisitoare sa faci asa ceva, oricat de buna ar fi reputatia dealerului respectiv, oamenii au in general tendinta sa ignore partea asta, a condusului, dupa care ii apuca regretele.

Cand cumperi o masina nu ai voie sa nu o conduci. Nu mai vorbesc de cele second hand, o sa ma refer doar la cele noi.

Sa zicem ca iti doresti foarte mult un VW Golf, ai banii, faci comanda, masina e noua si tu doar o astepti. Vine si abia atunci o conduci si te trezesti ca arata putin altfel, plus ca nu merge chiar cum ti-ai imaginat cand ai citit fisa tehnica.

De ce se intampla asta? Pentru ca producatorii prezinta doar poze cu masinile bine echipate. O grila cromata schimba aspectul, la fel si spoilerul vopsit in culoarea caroseriei. Nu mai spun de interior, unde o cusatura pe scaune, o combinatie de culori, o insertie pe plansa de bord schimba mult aspectul. La fel si comenzile unei climatizari electronice, arata mult mai bine decat niste simple butoane.
O alta chestie care da foarte bine in poze tine de calitatea materialelor. Plasticele arata foarte bine in orice poza. Cum sunt de fapt poti vedea doar privindu-le direct, pipaindu-le.

De asemenea, fis atehnica nu-ti spune cum merge o masina. Iti spune doar ce performante are si este o mare diferenta intre cele doua aspecte. Da, motorul dezvolta puterea asta, dar cum simti masina difera mult intre anumite modele. Pentru ca un motor se tureaza mai usor, reactioneaza mai bine, iar puterea ajunge la roti printr-o cutie de viteze, etajata diferit. Asa ajungi sa constati ca doua modele concurente, cu motoare de aceeasi capacitate si cu puteri asemanatoare, se simt foarte diferit la condus. De-asta e bine sa cumperi masina doar dupa ce ai condus-o. De-asta e foarte indicata sa conduci mai multe masina inainte sa iei decizia de a cumpara una anume.

Sunt foarte multi care-si cumpara o masina noua, fara s-o conduca inainte si apoi spun ca nu sunt multumiti de ea. Ii gasiti pe forumuri. Si acolo nu sunt toti, pentru ca multi romani sunt prea orgoliosi ca sa recunoasca ca au luat o decizie gresita.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.