Un altfel de trafic. Tot haotic, dar fara nervi

Saptamana trecuta am petrecut-o la Roma. Concediu, relaxare, Colosseum, Vatican, piete, o gramada de catedrale, dureri de picioare. Foarte misto, este de revenit acolo.

A fost prima mea vizita in Roma, si prima in partea de sud a Italiei. N-are rost sa mai spun ca am vazut o gramada de romani in statiile de metrou (unu’ avea taraba cu CD-uri, manele) si doar vreo 2 la obiectivele turistice. Presupun ca le-au vazut deja sau nu stiu de ele.

Eram al naibii de curios cum circula romanii (presupun ca e ok sa le spun asa, desi suna ciudat) intr-un oras invadat de turisti (si nici macar nu era sezon). Ca sa fac o comparatie cu traficul din Bucuresti. Ei bine, am ramas surprins.

- in primul rand, sa nu aveti impresia ca sunt mult mai civilizati decat noi. Nop. Gunoaie aruncate oriunde, doar ca la ei sunt stranse mai cu simt de raspundere. Dar tot mai raman si pe strazi.

- orasul e mult subdimensionat la nivel de strazi comparativ cu traficul. Strazi mici, inguste, multe cu piatra cubica, in centru. Si n-au nici o jena cu stradutele astea. Eu ma plimbam linistit pe cee ace credeam ca este alee pietonala. Am aflat repede ca e strada circulata in ambele sensuri.

- in toata ingramadeala asta se circula in viteza. Si masini si scutere. Si sunt o gramada de scutere. Nimeni nu doarme la semafor. Se pleaca repede, toata lumea se strecoara pe unde poate. Se aud destul de des si claxoane, dar unele scurte, de genul “Hai!”. N-am vazut pe nimeni sa se uite urat la celalat sofer, sa injure, sa-i franeze in fata, sa-i arate diverse semne. Ei se strecoara si isi vad de drum. Nu-i intereseaza ceilalti. Daca le iese cineva in fata, franeaza si pleaca mai departe.

- la trecerile de pietoni nu opresc deloc daca stai si astepti. Trebuie sa intri hotarat pe trecere. Unul trece pe langa tine, altul la fel, dupa aia opresc. Dar pietonii sunt obisnuiti. La fel, nici unul nu se uita urat si nu injura.

- pe de alta parte, daca traversezi pe oriunde altundeva decat pe la treceri, ei se poarta ca si cum ai fi pe trecere. Opresc in mijlocul bulevardului, treci, un “multumesc” din mana, un gest scurt din cap si asta este. Fara claxoane injuraturi si coborat din masina.

- ahh! Nu sunt dependenti de SUV-uri! Nu stiu daca am vazut 20 de SUV-uri in 5 zile. La noi, numar 20 in 3 minute. S-au adaptat, nu au atata greata si fite. Chiar si in costum, merg pe scuter. In rest, Fiat-uri Punto, 500. Si Lancia. Plus un Ferrari 550 care a intrat in curtea unei banci.

M-a socat putin. Nu ma gandeam ca intr-o asemenea aglomeratie rapida se poate circula fara nervi. Chiar daca sunt repeziti, nu au rautatea aia a bucurestenilor. Nici orgoliul prostesc de la noi. Isi vad de treaba.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.