Americanii au cel mai poluant parc auto, comparativ cu Europa si Japonia

Un studiu facut de Jato Dynamics arata ca parcul auto al Statelor Unite este de aproape 2 ori mai poluant decat cel al Europei si Japoniei. Culmea, desi americanii sunt cei care insista pe tehnologiile “verzi”, tot ei polueaza mai mult. Evident, nu-i deloc greu sa-ti dai seama de ce sunt pe primul loc:

- obsesia lor pentru SUV-uri, masini cunoscute pentru relatia prietenoasa pe care o au cu mediul inconjurator icon smile Americanii au cel mai poluant parc auto, comparativ cu Europa si Japonia

- masinile cu motoare mari sunt si vor mai fi ceva timp foarte apreciate de americani, care se extaziaza patriotic cand vad un V8 mare sub capota. Asta desi V8-ul respectiv este mult mai slab decat un V6 european.

- repulsia pentru diesel-uri, acele “oil-burner” foarte eficiente, dar neintelese de ei.

Asadar, studiul facut in primele 3 luni ale acestui an arata ca media la nivelul Statelor Unite este de 255,6 grame CO2/km. Asta excluzand pick-up-urile, monovolumele mari si vehiculele comerciale mici. Chiar si asa, media Japoniei este de 130,8 grame CO2/km, iar a Europei de 140,3 grame CO2/km. Deci diferenta e mare.

Motoarele pe benzina detin o cota de piata de 81,9% in Statele unite, dar hibrizii stau foarte bine, cu 2,3% din piata. Asta in vreme ce in Europa cota de piata pentru diesel este de 48,9%, iar hibrizii au doar 0,5% din piata.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.