Cum abordezi un drum lung?

Road Cum abordezi un drum lung?Vacantele cu masina au un farmec aparte, de care eu sunt dependent. Nu-i nimic mai frumos decat sa vezi locurile prin care treci catre destinatie. Poti simti pulsul locurilor si ai o independenta totala, te poti abate oriunde si oricand in functie de timpul pe care-l ai la dispozitie, respectiv preferinte.

Clar, concediul cu masina este genial. Da, avionul este de mii de ori mai eficient, din punct de vedere al timpului, dar eu voi prefera intotdeauna excursiile cu masina.

O asemenea calatorie, ma refer la cele in afara tarii, presupune si multa oboseala, cu riscurile destul de mari care decurg din asta. Tocmai din aceasta cauza trebuie abordate altfel, mai precaut si cu ceva teme facute de acasa. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent ca sa nu ai surprize neplacute.

- Inainte de a pleca, asigura-te ca ai toate actele in regula. Nu te vei bucura deloc cand ajungi la granita si ti se va spune ca trebuie aprobare de la firma de leasing pentru a putea iesi cu masina din tara. Ai grija si la asigurarile masinii.

- Intereseaza dinainte pentru ce tari iti trebuie vinieta si cumpara inainte de a intra pe autostrazile respective. Se fac controale, iar amenzile iti pot subtia considerabil bugetul de vacanta.

Road 2 Cum abordezi un drum lung?- Intereseaza-te cu privire la legislatia tarilor prin care vei circula. Amenzile lor sunt mult mai mari, spaga nu merge (in vest) si se poate ajunge si la confiscarea masinii, in special pentru viteze extreme. Respecta regulile, pentru ca nu vorbim de Romania, unde soferii inconstienti sunt foarte rar sanctionati de politie.

- Intereseaza-te daca detectorul de radar este acceptat prin tarile prin care urmeaza sa treci. Daca nu este si esti prins cu el, nu e bine deloc.

- Fa-ti rost de un GPS, neaparat. Te ajuta sa te orientezi infinit mai bine, in special in localitati. Dar ia cu tine si o harta clasica, pentru cazul in care cedeaza GPS-ul.

- Indiferent cat de bine se prezinta masina, fa-i o verificare inainte de drum. Nu vrei surprize de la ea in concediu. Mai ales ca s-ar putea dovedi costisitoare.

Atentie la oboseala!
Road 3 Cum abordezi un drum lung?Marea majoritate a soferilor tind sa se supraaprecieze cand vine vorba sa parcurga distante mari. Oboseala este cel mai periculos dusman al excursiilor cu masina. Peste o mie de kilometri pe zi inseamna un risc mare de oboseala, daca nu stii sa gestionezi situatia. Iata cateva sfaturi:

- Nu merge mai mult decat simti ca poti. Incearca sa fii sincer cu tine si sa te opresti la timp. Iti poti spune ca esti in stare sa mai mergi 200 km, mai ales daca din diferite motive esti in intarziere, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

- La fiecare 200 km (mai des daca ai mers mult pana atunci si simti oboseala) opreste-te, coboara din masina si fa cativa pasi. Stai macar 15 minute, eventual bea ceva (o cafea) si fa putina miscare.

- Asculta radio sau muzica preferata, dar nu una lenta. Volumul dat tare doar iti da senzatia ca te tine atent.

- Incearca sa eviti condusul noaptea, dar daca totusi conduci, fa pauze si mai dese. Daca ai condus toata ziua, in nici un caz nu conduce prea mult in noapte. Sunt sanse foarte mari sa te ia somnul.

- Autostrazile sunt o binecuvantare in vestul Europei. Poti merge tare si in siguranta. Exista insa si un pericol foarte mare pe acestea, pentru cei obositi – monotonia. Mersul ore in sir, in linie dreapta, fara intersectii, fara opriri duce la un moment dat la o stare de transa, de la care nu mai este decat un pas pana cand atipesti. Nu trebuie sub nici o forma sa ajungi la starea de transa. Opreste cand simti cel mai mic semn ca lucrurile se “estompeaza”.

- Si ziua, dar mai ales noaptea, trebuie sa fii cu simturile treze. Blocajele pe autostrada sunt cele mai periculoase. Din cauza monotoniei, exista pericolul sa nu vezi decat prea tarziu masinile oprite in coloana din diferite motive. La viteza cu care se circula, minim 130 km/h, trebuie sa fii atenti pentru a le vedea din timp. Cand observi un blocaj, franeaza usor si aprinde avariile din timp, pentru ca si cei din spate sa inteleaga ce se intampla.

Respecta-i pe ceilalti in trafic, respecta regulile si ai grija sa nu-ti depasesti limitele. Vacanta placuta!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.