Garantia de 7 ani – Avantaj real sau marketing?

Romanul este carcotas prin definitie, asa ca orice suna bine trebuie sa fie o conspiratie. De ce sa se oboseasca sa faca niste calcule simple, de ce sa priveasca putin mai atent situatia? Nu, frate, e clar ca te-au fraierit.

Ma refer la garantia record pe care o acorda Kia si mai nou, Hyundai. Multi spun ca este doar o tehnica de marketing si ca, de fapt, tu pierzi  pentru ca esti obligat ca in perioada asta sa-ti faci reviziile in service-urile lor, la preturile lor.

7 ani in limita a 150.000 km, garantie transferabila. Bine, de fapt sunt 5 ani pentru masina, din bara-n bara, plus inca 2 ani pentru motor si cutia de viteze. Suna foarte bine si chiar este. Nu pot sa spun ca asta a contat decisiv cand am cumparat masina, dar m-a bucurat. De fapt m-a linistit. Cam asta este rolul garantiei asteia. Sa te linisteasca si sa mentina putin valoarea la revanzare a masinii, prin faptul ca este transferabila. Kia, Hyundai sunt masini ieftine (la propriu!) si se devalorizeaza al naibii de repede.

Cu ce ma incalzeste pe mine perioada asta de garantie? Pai, stiu ca, daca voi avea o problema – de orice natura ar fi ea – se rezolva fara sa platesc nimic. Este adevarat, in 2 ani n-am avut nevoie sa apelez la vreo reparatie pe garantie. O singura problema am avut, s-a rupt burduful de la schimbator (ala ornamental) si l-am schimbat. Atat. Si stiu ca sansele sa cada ceva sunt mici. Ba chiar este posibil sa nu mai apelez la reperatii pe garantie, pana cand expira. Dar daca, totusi, se strica ceva?

Cat platesc, deocamdata obligatoriu, prin faptul ca trebuie sa fac reviziile la service-urile Kia? Pai primele doua revizii m-au costat 700 lei, impreuna. La a doua m-am prins ca n-are rost sa dau 120 lei pe filtrul lor de polen, cand pot sa-mi cumpar eu de 3 ori mai ieftin. Asa, trebuie sa fac 10 revizii la ei in astia 150.000 km. Sigur au manopera mai scumpa decat service-urile independente. Dar chiar si asa, mi-am dat seama ca ma costa in plus cam 50 lei la revizie. Adica 500 lei cost suplimentar pentru ca masina are garantia atat de mare. Asta cam in 7-8 ani.

Nu merita sa platesc banii astia pentru confortul psihic (poate chiar material) de a sti ca nu bag bani in reparatii in timpul asta?? Ba da!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.