Hackerii te-ar putea lasa fara frane

Un experiment american a aratat si un dezavantaj al eletronicii deja foarte soficticate pe care o are cam orice masina moderna la bord. Se stie ca mai toate functiile motorului si sistemelor vitale sunt trecute prin module electronice, controlate de un computer de bord. Acestea “simt” defectiunile, le analizeaza si informeaza despre prezenta lor.

Well, pai asta e universul hackerilor, pe care nu i-a prea interesat pana acum domeniul. Dar este posibil, deocamdata in cazul masinilor cu conexiune wireless pentru diferite sisteme (internet sau servicii de urgenta). Cum deocamdata nu exista protectie pentru asa ceva, un tip ochelarist, retras, timid, care a stat toata viata in fata calculatorului (= hacker) poate accesa si controla sistemele vitale de control ale masinii.

In felul acesta, cineva poate comanda oprirea motorului (care te lasa fara asistare la frane si directie), oprirea farurilor, pornirea stergatoarelor si orice altceva doreste. Se poate comanda chiar si blocarea franelor sau franarea selectiva a rotilor (lucru pe care il face in mod normal ESP-ul). Chestiile astea nu sunt deloc ok cand masina este in miscare.

Pregatiti-va asadar si pentru un nou tip de atentate asupra masinilor. Pentru ce sa se mai complice cineva sa te scoate de pe sosea cu o alta masina, cand iti poate bloca o singura roata, de la distanta? In felul asta, chiar daca nu vede masina, stie exact pe care parte a drumului ai iesit.

Sursa: Engadget

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.