O afacere care ar prinde – cursuri de Defensive Driving

Romanii nu stiu sa faca fata situatiilor limita la volan, pentru ca chestia asta nu se invata la scoala de soferi. Acolo esti invatat sa respecti regulile si atat, nu te invata nimeni ce sa faci cand altul nu respecta regulile. Chestia asta nu este de ajuns.

BMW3 O afacere care ar prinde   cursuri de Defensive DrivingStiti de ce? Pentru ca atunci cand esti pus intr-o situatie urata, cu putina pregatire ai putea scapa sau macar ai putea minimiza efectele. Se intampla peste tot, am vazut cateva situatii. Din diferite motive, omul pierde masina si apoi nu mai face nimic. Sunt unii care nu mai apuca sa atinga frana, dar sunt si care franeaza si atat. Foarte putini contrabracheaza cand le scapa masina, foarte putini incearca sa si ocoleasca obstacolul, nu doar sa se infiga in frane. Multi nici nu stiu sa franeze corect. Sunt atat de socati cand isi dau seama ce se intampla, incat se blocheaza. Si iese urat.

Chestiile astea nu se invata peste noapte si nici nu se invata oriunde. Dar in multe alte tari au rezolvare si nu ma refer la cursuri de pilotaj. Alea sunt altceva, implica si pasiune pentru masini. Ma refer acum doar la dorinta oamenilor de a sti sa se protejeze pe sosea.

Ce ar implica o afacere de genul asta? Un spatiu mai mare, asfaltat, cateva instalatii (jaloane, stropitori de apa), mai multe masini (normale, cu tractiune fata, spate si integrala) si cateva cladiri cu sali pentru pregatirea teoretica. Plus niste piloti care ar putea fi dintre cei care activeaza in CNR.

Nu cred ca ar fi neaparat o investitie foarte mare. Nu are de ce. Si si-ar scoate probabil banii in destul de scurt timp. Ganditi-va ca sunt atatea firme cu flote mari de masini care ar vrea sa stie ca angajatii lor sunt bine pregatiti la volan. Se pot organiza team-building-uri (ar fi foarte fun) si ar veni multi tineri dornici de senzatii tari.

Nu e greu, nu este vorba de multi bani cum ar in cazul unui circuit de viteza (apropo, mai toate circuitele de viteza au infrastructura pentru asemenea cursuri, care se tin in tot timpul anului).

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.