Omoara internetul pasiunea pentru condus?

Cam da, observa ingrijorati americanii. Lucrurile s-au schimbat mult in America din anii ’70 si pana astazi. Am vazut toti in filme cum adolescentii americani isi puteau lua permisul de conducere de la 16 ani si chiar o faceau atunci, ca pe ceva normal in evolutia lor. Oricum, cu cateva sute de dolari isi puteau lua un Chevrolet, iar pretul benzinei era neglijabil, chiar daca “uzinele” V8 consumau cat un camion.

Astazi nu mai e chiar asa. In 1978, jumatate dintre americanii de 16 ani aveau permis de conducere si 3 sferturi dintre cei de 17 ani. Un studiu arata insa ca, in 2008, doar 31% dintre cei de 16 ani aveau permis de conducere si 49% dintre cei de 17 ani. Chiar daca intre timp unele state au majorat varsta minima de obtinere a permisului la 18 ani, trendul este acelasi, pentru ca a scazut mult si numarul celor peste 20 de ani care isi obtin permisul de conducere.

Unii explica aceasta scadere abrupta (mai ales dupa 1998) prin explozia de sisteme si gadgeturi multimedia si a dependentei de internet. Astfel, tinerii americani prefera mijloacele de transport in comun doar pentru a putea opera telefoanele mobile/laptop-urile, lucru pe care nu l-ar putea face la volan. Practic, placerea condusului a pierdut clar batalia cu dependenta de internet si socializare a tinerilor.

O alta cauza luata in discutie este cea a preocuparilor legate de protectia mediului. Putin probabil sa conteze foarte mult acest aspect. Multe studii au aratat ca oamenii vor s aprotejeze mediul, dar doar daca sta nu-i costa nimic in plus si nu le afecteaza obiceiurile.

Ideea generala este ca industria auto are probleme si la acest capitol, nu doar legate de situatia economica. Si este cu atat mai grav cu cat in America cultura auto este (sau poate era?) printre cele mai dezvoltate din lume.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.