Romania vs Germania la accidente rutiere

Din toate tarile Uniunii Europene, Romania este pe primul loc la numarul de accidente rutiere soldate cu morti si raniti. Deloc surprinzator, nu cred ca mai exista vreo tara in UE in care nivelul inconstientei soferilor sa fie atat de mare. Am mai vazut aglomeratie combinata cu mers in viteza si in alte orase din Europa, dar nicaieri nu exista un nivel atat de mare de cretini ca in Romania. Se merge repede, dar se semnalizeaza si nimeni nu inchide ochii cand schimba banda, in speranta ca celalalt il evita.

Sa facem o comparatie cu Germania, daca tot am descoperit statisticile lor. In aceasta tara, numarul mortilor in accidente rutiere a fost de 4.154 de oameni, in 2009. Este cea mai mica valoare din 1950 pana astazi. La ei, numarul de morti pe sosele a scazut continuu din 1970, cand au avut un varf de aproximativ 21.000 de persoane decedate. Astazi s-a ajuns la o scadere cu 80% fata de ceea ce era in 1970.

In Romania, mor anual in accidente cam 3.000 de romani, adica aproximativ cu 25% mai putin decat in Germania. Asta in conditiile in care populatia lor este de 4 ori mai mare comparativ cu cea a Romaniei, parcul auto este de departe mult, mult mai mare, iar de reteua de sosele/autostrazi nu are rost sa mai amintesc.

Adaugati la comparatia asta faptul ca Germania este cunoscuta ca patria vitezistilor, datorita autostrazilor fara limita de viteza si incercati sa va imaginati cam care ar fi statisticile Romaniei in privinta accidentelor fatale, daca am avea si noi autostrazi si daca acestea ar fi fara limita de viteza.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.