Pret excelent pentru cea mai eficienta masina electrica – Chevrolet Volt

America se pregateste de schimbare, iar Chevrolet pare sa fie pe val. Pe valul modelelor electrice, care prind foarte bine in Statele Unite, in mod paradoxal tara cu cel mai poluant parc auto comparativ cu Europa si Japonia.

Modelul care are toate sansele sa domine categoria masinilor electrice este Volt-ul celor de la Chevrolet. Americanii lucreaza de multi ani la aceasta masina, iar acum, foarte aproape de lansare, au avansat si un pret. Noul Volt va costa 41.000 de dolari, dar cei interesati l-ar putea cumpara la doar 33.500 de dolari, datorita bonusurilor acordate de statul american celor ce achizitioneaza masini cu nivel de poluare foarte redus.

Chevrolet Volt 1 Pret excelent pentru cea mai eficienta masina electrica   Chevrolet Volt

De ce este Volt masina care face diferenta?
Simplu. Americanii au gandit acest model cu propulsie strict electrica, dar fara dezavantajele unei masini din aceasta categorie. Volt se bazeaza pe un motor electric care este conectat la transmisie si care este alimentat de baterii. Cand bateriile se descarca, acestea sunt incarcate in mers, de un mic motor conventional. Acest motor cu ardere interna nu propulseaza in nici un moment masina, el doar incarca bateriile, functionand pe post de generator. Ca urmare, emisiile de CO2 sunt mult mai reduse decat in cazul unui model hibrid.

Aceasta solutie inlatura cel mai mare dezavantaj al unui model electric ale carui baterii se incarca doar de la surse de curent. Este voba de autonomie. Volt poate rula circa 60 km, doar pe baza bateriilor, fara motorul conventional pornit. Cand bateriile se descarca, propulsorul clasic porneste automat, incarca bateriile, iar autonomia creste pana la 500 km, fiind limitata doar de capacitatea rezervorului de benzina.

Chevrolet Volt 2 Pret excelent pentru cea mai eficienta masina electrica   Chevrolet Volt

Diferenta fata de hibridul Prius, model de asemenea foarte apreciat de ecologistii americani, consta in consumul mai mic si emisiile mai reduse. Pentru ca Prius functioneaza pe alt principiu. In cazul hibridei nipone, motorul clasic de 1,8 litri, propuseaza masina direct, ajutat de si motorul electric. Pe distante scurte, la viteza mica, Prius poate fi propulsat doar electric.

Practic, Volt face acelasi lucru ca si Prius, dar mult mai eficient din punct de vedere al consumului si emisiilor de noxe.

Ramane de vazut cum vor reactiona americanii in fata unui model autohton, mai eficient, dar si mai scump cu 10.000 de dolari decat Toyota Prius.

Un alt model care ii va tenta pe americani incepand cu sfarsitul acestui an este Nissan Leaf. Acesta este insa pur electric, fara motor conventional, fara emisii de CO2, dar cu autonomie de daor 160 km. Pe de alta parte, Leaf va putea fi cumparat l aun pret sensibil mai mic, undeva la 24.000 de dolari, cu 1.000 de dolari mai mult decat pretul lui Prius.

Afla si cat consuma Toyota Prius in traficul din Bucuresti!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.