Unii romani s-au nascut experti in masini

Stiti vorba aia cu romanii care se pricep (toti!) la fotbal, politica si.. masini? E nemuritoare. Atata vreme cat snobismul si mintea ingusta ne caracterizeaza ca natie, va trai. Cum ziceam, vesnic.

Daca scrii un post despre anumite clasamente ale masinilor, unele facute de reviste, asociatii sau diverse organisme foarte abilitate sa faca asa ceva, este clar ca vor aparea si cunoscatorii care sa le demonteze. Ei nu citesc niciodata atent care este ideea clasamentului respectiv. Se uita doar la insiruirea de modele, dupa care isi arata cunostintele.

Asadar, daca scrii despre un clasament in care sa zicem ca Kia cee’d este pe locul 4, imediat vor sari cativa care vor desfiinta masina. Fara s-o conduca, fara sa stea sa gandeasca de ce este acolo, in ce context bate VW Golf, Skoda Octavia, BMW Seria 1 si alte modele preferate pe plaiurile mioritice.

NU! cee’d este o “cotineata”, un jaf despre care stie el ca are numai probleme. Evident, n-a condus-o, nu stie cum se prezinta masina dupa niste zeci de mii de km, dar a auzit ca are numai probleme. Eu am una, n-a avut probleme, am vorbit si cu oamenii pe care-i mai gasesc la service cand ma duc la revizii si n-am auzit nemultumiri. Dar nu conteaza. Cand poti sa-ti dai cu parerea mai bine decat atunci cand nu stii despre ce vorbesti?!

Cum poate Kia cee’d sa bata BMW Seria 1?
Simplu! Nu prin performante, consum, confort, siguranta etc. In topurile facute ca cel pe care-l aminteam este vorba de ceea ce asteapta posesorii de la masinile pe care au dat banii. In functie de cati bani au dat. Pentru ca fiecare proprietar vorbeste despre masina lui si de standardele pe care le are.

O Kia cee’d costa 12.00 euro. Bun! Posesorul ei este multumit de ceea ce a primit pentru astia 12.000 euro. Este mai multumit decat posesorul unui BMW Seria 1, care a dat pe masina aproape 30.000 euro. Se poate. Omul cu BMW-ul avea asteptari mai mari pentru aia 30.000. E clar ca, la nivel tehnic, cee’d-ul nu se compara cu Seria 1, dar nici nu-si face proprietarul atat de multumit dupa ce a dat 30.000, comparativ cu cata satisfactie aduce un cee’d pe care altcineva a dat 12.000 euro.

Nu e logic? Pe aceeasi idee, Golf-ul poate fi inferior unui Logan. Este vorba de ceea ce asteapta oamenii de la masinile respective, dupa ce au dat niste sume importante si diferite pe ele.

Cat de greu este sa intelegi asta? Cat de greu este sa privesti obiectiv un studiu foarte ok, pentru ca ia in calcul si oamenii, nu doar masinile?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.