Cat costa taxele de drum/autostrada in tarile Europei si care sunt amenzile

Daca tot este plin sezon al vacantelor, presupunand ca mergeti prin Europa cu masina personala, iata la ce costuri trebuie sa va asteptati cand mergeti pe autostrazile Europei.

Opel Insignia OPC Cat costa taxele de drum/autostrada in tarile Europei si care sunt amenzile Autobild.de trece in revista preturile vinietelor pentru acele state europene care folosesc asa ceva, pentru ca sunt mai multe tari din Europa (Franta, Italia) care taxeaza mersul pe autostrada la nivelul sectoarelor de drum. Nu despre acestea este vorba, ci despre acele tari care folosesc vinieta. Pretul acesteia variaza mult de la o tara la alta, dar toate (cu exceptia Elvetiei) iti ofera posibilitatea sa cumperi pentru cateva zile. [vezi tabelul de mai jos, cu preturile].

De exemplu, poti cumpara o vinieta pentru 7 sau 10 zile si sunt sanse sa fie valabila si pentru drumul de intoarcere, asta daca nu-ti faci o vacanta serioasa, de peste 10 zile.

Sa mai fac o precizare importanta! Evident, in aceste preturi, strainii au acces la propriile autostrazi, a caror lungime nu se compara deloc cu cei aproximativ 350 km pe care ii avem noi. Asadar, au preturi mai mari, dar si autostrazi pe care sa circule. Noi platim cei 28 euro/an pentru cele doua autostrazi  si pentru orice alt drum in afara oraselor, ei au la dispozitie mii de kilometri de autostrazi si intreaga retea de drumuri nationale si regionale.

Asadar, in Romania vinieta este cea mai ieftina, dar cea din Elvetia (pe un an) costa cu doar 1 euro mai mult. Cele mai scumpe state europene din acest punct de vedere sunt Ungaria (133 euro!) si Slovenia (95 euro).

In ceea ce priveste nivelul amenzilor, nu vreti sa va intalniti cu politia din Slovacia daca nu aveti vinieta, pentru ca in aceasta tara amenzile pleaca de la 365 euro. Si in celelalte tari sunt amenzi foarte mari, dar ai posibilitatea sa platesti pe loc. Si e bine s-o faci, pentru ca scapi cu 150 euro, in loc de 300 pana la 800 euro apoi (in Slovenia).

Si in Austria e destul de scump, 300 de euro, daca nu platesti 120 euro pe loc. Si controale se fac. NU astepta sa ajungi la prima benzinarie de pe autostrada ca sa iei vinieta, pentru ca te poti trezi cu un control rapid, imediat ce ai intrat pe autostrada. Iar politistii lor nu iarta nimic.

Preturi si amenzi pentru taxa de drum in Europa Cat costa taxele de drum/autostrada in tarile Europei si care sunt amenzile sursa: Autobild

Eu am scapat acum multi ani de o amenda primita in Franta, pentru parcare ilegala (pur si simplu am crezut ca-i parcare gratuita). Cred ca era 100 euro si se faceau 300 euro in 2 saptamani. N-amplatit, am ajuns in Romania, masina a fost vanduta a doua zi dupa sosire si n-am mai auzit nimic de amenda. Intre timp, cred ca nu mai merge asa, iar amenda te urmareste frumos si in tara icon smile Cat costa taxele de drum/autostrada in tarile Europei si care sunt amenzile

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.