Cum sa combati oboseala la volan

Oboseala la volan este printre cauzele frecvente ale accidentelor rutiere si de obicei acestea se lasa cu urmari dintre cele mai grave. Nu exista nici o lege care sa te impiedice sa conduci cat vrei, totul tine de aprecierea ta si de riscurile pe care vrei sa ti le asumi. Din pacate, foarte putini soferi sunt constienti de pericolele generate de conducerea unei masini cu un nivel mare de oboseala.

Marea majoritate a soferilor tind sa se supraaprecieze cand vine vorba de distante mari de condus. Pleaca in vacanta, isi fac un plan de parcurgere a distantelor si ca sa-l respecte, ignora oboseala. Sigur ati auzit la stiri despre accidente fatale, petrecute la cateva zeci de km de destinatie, din cauza faptului ca soferul a crezut ca rezista.

Un studiu facut in Marea Britanie a aratat ca foarte multi soferi conduc obositi, dar foarte putini dintre ei recurg la masuri care sa-i fereasca de acel nivel critic, care-i pune intr-un pericol foarte mare.

- 70% dintre soferi prefera sa deschida un geam si sa conduca mai departe, in vreme ce 69% iau mici pauze care sa-i invioreze.
– 54% asculta muzica pentru a ramane trezi si doar 21% opresc pentru cateva minute de somn. 43% recurg la diferite bauturi pe baza de cofeina.
– dintre cei care opresc pentru inviorare, 39% recurg la scurte plimbari pe jos si doar 21% adorm pentru cateva minute.

Attention Assist1 Cum sa combati oboseala la volanDeschiderea geamului si ascultarea radio-ului sunt niste remedii periculoase daca soferul mizeaza doar pe ele pentru a evita sa adoarma la volan. In aceste conditii se poate ajunge la ceea ce specialistii numesc microsomn. Este vorba de o stare de somn care se instaleaza pentru 2 secunde si poate ajunge la 30 de secunde. In acest timp, soferul are ochii deschisi, vede drumul, dar intr-o stare de estompare a realitatii. Reflexele sunt foarte mult incetinite, iar soferul va rata orice manevra de evitare a unui obstacol. Este o stare din care soferul se poate trezi, dar daca nu opreste imediat este foarte probabil sa intre intr-o alta perioada de microsomn, care poate duce la adormirea completa. Caz in care accidentul nu mai poate fi evitat.

Aceasta stare de microsomn, in care apar ezitarile de mentinere a benzii de rulare, sta la baza sistemului de avertizare introdus de mai multi constructori. Acesta produce vibratii in volan si scaun cand soferul trece peste linia de marcaj a benzii fara sa semnalizeze.

Desigur, este recomandat ca inainte de orice calatorie lunga sa dormi mult inainte, pentru a fi cat mai odihnit, iar in acest fel rezisti mult mai bine la oboseala. Obligatorii sunt si pauzele de dezmortire, care te scot putin din rutina condusului si te invioreaza.

Daca totusi simti cel mai mic semn ca esti aproape sa adormi, opreste imediat, in siguranta, pentru 15 minute. Poti face miscare si este indicat sa bei o cafea sau o bautura energizanta. Stai pe loc pentru 15 minute, dupa ce bei ceva pe baza de cofeina, pentru ca aceasta sa-si faca efectul. Trebuie sa conduci atent apoi, cofeina are efect temporar si nu de lunga durata.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.