Drive test Citroen C3 – Economic si feminin

Citroen nu este chiar o marca foarte populara in Romania, dar francezii s-au schimbat mult in ultimii ani. Citroen C6, C5 si mai nou DS3 sunt masini care arata foarte bine. Asadar, un refresh important si reusit al designului gamei, dar francezii trebuie sa mai lupte cu perceptia romanilor asupra fiabilitatii masinilor franceze.

Citroen C3 drive test Drive test Citroen C3   Economic si feminin

Am condus cateva zile noul C3, o masina pe care o apreciez in primul rand pentru ca s-a departat de designul vechiului C3, care nu mi-a placut deloc. Mie nu mi-a placut, dar stiu cateva fete care au apreciat-o tocmai pentru cum arata. Nici noul C3 nu e tocmai masculin, dar la nevoie poate fi condus si de un barbat icon smile Drive test Citroen C3   Economic si feminin Masina testata are si parbrizul panoramic, de dimensiuni mari, care elimina nevoia unei trape. Este adevarat ca senzatia este placuta cand vezi norii deasupra capului, dar cand conduci nu apuci sa privesti cerul. Este mai mult pentru pasageri.

Citroen C3 drive test 2 Drive test Citroen C3   Economic si feminin

Interiorul este placut, cu materiale bune si design modern. Nimic care sa iasa din comun, dar suficient cat sa te faca sa te simti bine. Mai putin bine m-am simtit cand am constatat ca, la cuplarea treptei a cincea, mana se intinde cam mult. Chiar si cu scaunul lasat complet, schimbatorul este putin cam departe. Mi-au placut volanul aplatizat in partea de jos si zona superioara a bordului, prinsa in 3 puncte de plansa de bord, nu complet.

Citroen C3 drive test 3 Drive test Citroen C3   Economic si feminin

Masina testata are motorul de 1,4 litri HDi, care produce 70 CP si 160 Nm. Putini cai, ati putea spune, dar masina este una de oras si nu are cine stie ce greutate. Asadar, in oras, C3 1,4 HDi se misca suficient de bine. Exista insa si o problema de insonorizare si vibratii provenite de la motorul turbodiesel, care deranjeaza in unele momente, mai ales la rece.

Cutia cu 5 trepte este asa cum o stim in general la francezi. Nu foarte precisa si caracterizata de curse prea lungi, in special treapta a cincea.

In afara orasului, masina nu are cine stie ce valente dinamice. Accelereaza de la 0 la 100 km/h in 13,7 secunde, atinge o viteza maxima de 163 km/h, dar e mai bine sa nu te grabesti. Suspensiile sunt clar setate pentru confort, asa ca orice manevra mai brusca si virajele rapide iti pot da emotii. Este adevarat ca nimeni nu cumpara masina asta pentru sportivitate, dar era de preferat o suspensie usor mai tare (oricum, in oras masina este foarte confortabila).

Testul de consum
Orice dezavantaje are motorul asta, i se pot ierta cand vine vorba de consum. In oras, nu la ora de varf, am obtinut un foarte bun 5,8 litri/100 km, condus normal, fara stradanii eco. Apoi am plecat pe autostrada A2, sa vad cum se descurca la viteze constante.

Citroen C3 drive test 4 Drive test Citroen C3   Economic si femininEi bine, rezultatul m-a surprins. Foarte placut! La 130 km/h, cu motorul la 3.000 rpm, consumul este de 5,8 litri/100 km. La 90 km/h am obtinut un foarte bun 3,6 l/100 km, iar la 50 km/h (in treapta a patra) computerul de bord arata 2,7 l/100 km. Foarte-foarte economic si chiar daca nu te chinui sa mergi la consum, tot faci cam 850 km cu un plin (50 de litri). Daca mergi la drum lung, ai sanse bune sa ajungi la o autonomie de circa 1.000 km.

Masina costa 13.536 euro (TVA inclus). Pretul ar fi bun, dar din echiparea de baza lipseste sistemul audio si aerul conditionat. Oricum, noul C3 va deveni si mai ieftin pe masura ce va imbatrani putin, pentru ca la acest moment este recent lansat.

Concluzia
O masina foarte-foarte economica, recomandata pentru sexul frumos, pentru utilizare urbana. Cum am spus, poate fi condusa si de barbati, dar ei prefera o tinuta de drum mai ferma, ceea ce Citroen C3 nu ofera. Reversul este ca nici o femeie nu se va plange de confort.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.