Putem avea masini electrice si ceva mai sportive – Chevrolet Cruze electric

Stiti foarte bine ca nu cred in masinile electrice, pentru ca am explicat in mai multe articole. Asadar, flota de modele Cruze electrice pe care le testeaza Chevrolet ar fi trecut neobservata pentru mine, daca nu mi-ar fi atras atentia un detaliu.

Propulsia electrica este inca la inceput si nu este deloc suficienta pentru a o inlocui cu succes pe cea clasica. Acum si in urmatorii 10 ani, sa zicem. Autonomia este prea mica si timpul de incarcare prea mare pentru ca aceste masini sa poata inlocui una clasica. Cu toata economia lor, au (inca) atatea neajunsuri, incat nu sunt rentabile. Plus ca, desi vin cu o gramada de neajunsuri, sunt si mult mai scumpe. Cand un Mitsubishi iMIEV costa cam 37.000 euro, e clar ca trebuie sa fii mult prea nebun obsedat de CO2 ca sa-l cumperi.

Dar sa revenim la ce vroiam sa zic. Pe langa neajunsurile lor, masinile electrice pe care le incearca producatorii sunt unele cu motoare slabe. Electrice, cu nivel maxim al cuplului inca de la start, dar slabe ca si performante.

2010 09 20 Cruze EV release cruze ev driving 1 Putem avea masini electrice si ceva mai sportive   Chevrolet Cruze electric

Tocmai de-asta m-a suprins faptul ca Chevrolet testeaza o flota de modele Cruze, echipate cu motoare de 204 CP. O putere mare, fata de ce fac alti producatori (doar Mini E este testat cu un motor de exact aceeasi putere). Bineinteles ca nici Cruze electric nu rezolva deocamdata problemele masinilor electrice. Adica are o autonomie de maxim 160 km si incarcarea completa, la prizele normale, dureaza intre 8 si 10 ore.

Dar, macar se testeaza un model cu motor puternic, care este capabil sa asigure sprintul 0 – 100 km/h in 8,2 secunde si o viteza maxima de 165 km/h. Adica, atunci cand vor fi rezolvate problemele de autonomie si timp de incarcare a bateriilor, am putea avea masini performante la nivelul dinamicii. Sincer, nimeni nu mai are rabdare cu o masina care atinge suta in 15 secunde… fie ea si de oras.

2010 09 20 Cruze EV release cruze ev driving 2 Putem avea masini electrice si ceva mai sportive   Chevrolet Cruze electric

Sa vedem produsul final, asta este cel mai important. Punem in balanta avantajele si dezavantajele fata de un model cu motor conventional si apoi luam o decizie. Dar pentru asta trebuie ca cele doua tipuri de propulsie sa fie cat de cat comparabile. Acum nu sunt.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.