Bolizi de care nu ati auzit – Zenvo ST1

Suntem obisnuiti cu Ferrari, Lamborghini si alti constructori consacrati de vise pe roti. Dar nu sunt numai ei, ci destul de multi constructori mici, poate minusculi, care fac adevarate minuni in ale tehnologiei, sau poate doar in ale designului.

Nu-i stiu decat colectionarii si cei cu suficienti de multi bani incat sa vrea si altceva decat ce stie toata lumea. Acest gen de constructori produc cateva zeci de unitati pe an si – chiar daca nu au deloc traditie – sunt cautati tocmai pentru ca sunt necunoscuti.

Astazi vedem ca fac danezii, adica un supercar numit Zenvo ST1, despre care se stie de un an de zile. Masina este una lucrata manual (conteaza mult pentru pasionati), dar bazata pe platforma modelului Corvette de la GM. Din fericire, designul nu seamana deloc cu al modelului american, ci este unul absolut original.

Zenvo ST1 art Bolizi de care nu ati auzit   Zenvo ST1Zenvo ST1 are un motor V8 de 7 litri, supraalimentat atat cu turbocompresor cat si cu compresor mecanic, iar puterea maxima este de domeniul lui Bugatti Veyron, chiar peste. Imensul propulsor produce 1.104 CP si 1.430 Nm. Cifre ametitoare, daca ne gandim ca masina are totusi mai putin de 1,4 tone. Performantele nu sunt chiar la nivelul lui Veyron, dar sunt incredibil de bune. 0 – 100 km/h in 3 secunde si viteza maxima limitata electronic la 375 km/h.

Cat de exclusivista este? Foarte. Doar 15 unitati sunt produse pe an, iar in Statele Unite un examplar costa 1.225.000 de dolari. Un pret incredibil de mare, comparabil cu cel al lui Bugatti Veyron.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.