Cata nevoie avem de pneurile de iarna?

Se apropie rapid iarna si cred ca peste doar cateva zile – avand in vedere prognoza – ar cam trebui sa avem masinile incaltate cu pneuri de iarna.

Stiti deja ca acest subiect este discutat la finalul fiecarei toamne, dar – va vine sau nu sa credeti – nu toata lumea care merge iarna cu masina crede ca aceste pneuri sunt necesare. Am inceput sa ne mai educam, dar mai e mult pana cand majoritatea soferilor va intelege cat de importante sunt pneurile de iarna.

Un set de pneuri, medii ca performante, adica nici cele mai slabe, dar nici cele mai bune, costa cam 800 de lei, asta pentru dimensiunile cele mai intalnite (14 si 15 inch). La dimensiuni mai mari, preturile sunt mult mai mari. Pentru multi oameni este un efort financiar important, dar fara el nu se poate. Riscurile sunt foarte mari. Si ar fi bine sa stim de ce.

Ce ofera pneurile de iarna?
Pneuri de iarna 1 Cata nevoie avem de pneurile de iarna?In ciuda a ceea ce cred multi soferi, pneurile de iarna nu sunt direct legate de prezenta zapezii. Acestea au o alta compozitie, din cauciuc mult mai moale, care ofera aderenta pe asfaltul inghetat. Se cunoaste in special la franare. Deci sunt eficiente pentru anotimpul de iarna, fie ca este sau nu zapada. Bineinteles ca sunt mult mai eficiente si pe zapada, au acele striatii pentru a se “agata” de zapada. Oricine a mers pe zapada cu pneuri adecvate, stie ca deosebirea fata de cele de vara este foarte mare. De cate ori n-ati iesit, din parcare, dintr-un morman facut de masinile de deszapezire? Cu pneuri de vara nu se poate.

Mai exista si acea categorie de soferi care mizeaza pe pneurile all-season. Pentru ca asa vine masina echipata de producator, sunt all-season, deci merg si vara si iarna. Peste tot pe unde am citit se psune ca pneurile all-season nu sunt deloc o solutie. Sunt un compromis, care nu merge. Nu au acelasi performante vara, ca unele speciale de vara si nu se descurca iarna precum cele de iarna.

E obligatoriu? Se pare ca va fi, curand.
Pneuri de iarna 2 Cata nevoie avem de pneurile de iarna?Zilele astea se discuta la stiri despre obligativitatea echiparii masinilor cu pneuri de iarna. Care s-ar putea introduce initial pentru masinile de mare tonaj. Eu cred ca ar fi o idee foarte buna sa fie obligatorie pentru toate categoriile de masini. Adica, daca nu ai, nu mergi pe respectivul drum inzapezit, chiar daca el este deschis circulatiei. Pe scurt, te-au prins pe zapada cu pneuri de vara = amenda.

E corect sa fii obligat sa ai pneuri de iarna?
Sigur ca da! Nu e normal sa dansezi pe sosea si sa pui viata altora in pericol pentru ca tu nu ti-ai echipat masina pentru iarna. La fel cum nu e normal sa ajungi de-a latul soselei si sa blochezi o intreaga coloana de masini. Ati vazut ca se intampla si prin Bucuresti, pe poduri. Iernile trecute s-au format ambuteiaje uriase pentru ca unii nu reuseau sa urce podurile, pe gheata. E nesimtire sa ajungi sa blochezi cateva zeci, poate sute de oameni, pentru ca nu-ti pasa cum mergi.

In alte tari ale Europei, pneurile de iarna sunt obligatorii, iar daca nu le ai, nu ai voie sa circuli pe drumuri cu zapada, indiferent cat e de mare stratul. Iar daca totusi te incumeti, primesti o amenda care iti va taia cheful. Iar daca totusi reusesti sa te inzapezesti cu pneuri neadecvate si ceri ajutorul echipelor de deszapezire, ti se cere o taxa care ar fi acoperit pretul cauciucurilor de iarna.

Eu zic ca e timpul sa fim mai responsabili si sa uitam de celebrul “lasa, ba, ca merge-asa!“. Stiu ca multor cititori fideli de aici nu le-am spus nimic nou, dar eu sper ca articolul asta sa fie citit si de cei care gandesc altfel.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.