Jaguar C-X75 – Un supercar cu propulsie electrica. Si curenteaza!

Jaguar a venit la Paris cu un model deosebit, un supercar menit sa fie un tribut pentru 75 de ani de design Jaguar si in acelasi timp un laborator de tehnologie. Daca va amintiti ultraexclusivistul model XJ220 (are si Tiriac unul) o sa vedeti ca noul C-X75 seamana oarecum la partea frontala.

Vorbim de un concept, asa ca n-are rost sa ne amagim ca va fi produs in serie. C-X75 arata insa noua linie de design Jaguar si are rolul de a testa propulsia electrica. Una cu imbunatatiri, dupa cum o sa vedeti. Pana una, alta, masina imi place tocmai prin simplitate.

Da, este spectaculoasa, dar uitati-va cu atentie si o sa vedeti ca nu este atat de complicata. Pur si simplu, designerii au reusit o masina frumoasa, exotica, din elemente simple.

Jaguar C X75 1 Jaguar C X75   Un supercar cu propulsie electrica. Si curenteaza!

Si la nivel tehnic are cu ce impresiona. Fiecare roata are propriul motor electric, deci C-X75 are tractiune integrala. Si ce motoare! Fiecare cantareste 50 de kg si produce 195 CP. Deci puterea totala ajunge la 780 CP, iar cuplul este fenomenal – 1.600 Nm! Masina poate rula circa 110 km doar cu motoarele electrice, iar bateriile se incarca complet in 6 ore, de la o priza normala.

Jaguar C X75 2 Jaguar C X75   Un supercar cu propulsie electrica. Si curenteaza!

Exista insa si un sistem de turbine, alimentate cu gaz, care produc electricitate, aceasta fiind stocata in baterii. Britanicii spun ca, in acest fel, autonomia teoretica a masinii ajunge la 900 km. Nu se dau prea multe detalii despre aceste turbine, dar solutia este una excelenta, pentru ca nimeni nu vrea o masina supersport electrica, capabila sa ruleze doar 110 km si apoi sa stea 6 ore la incarcat.

Jaguar C X75 3 Jaguar C X75   Un supercar cu propulsie electrica. Si curenteaza!

Performantele sunt uimitoare. Acceleratia 0 – 100 km/h este posibila in 3,4 secunde , iar viteza maxima ajunge la 330 km/h. Si cum masinile electrice au o transmisie in priza directa (o singura treapta), reprizele sunt formidabile. Jaguar spune ca C-X75 accelereaza de la 80 la 145 km/h in doar 2,3 secunde. Nu stiu cate masini sunt capabile de asemenea reprize!

In fine, ma bucura ca Jaguar vine cu asemenea uzina de forta si m-ar fi bucurat si mai tare sa-l poata scoate in serie, cu un motor conventional, dar la acelasi nivel de putere! icon smile Jaguar C X75   Un supercar cu propulsie electrica. Si curenteaza!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.