Masinile autonome sunt mai aproape decat credem

Cu toate astea, mai este mult pana acolo. Google nu vorbeste foarte mult despre ambitiosul sau proiect de a produce tehnologie care sa permita masinilor sa ruleze singure, fara interventia soferului, dar rezultatele sunt excelente. Cel putin asa spune compania americana, care testeaza de mai bine de un an o flota de masini care pot rula singure, fara sofer.

Va dati seama ca scopul acestei tehnologii este siguranta rutiera, asa ca masinile de test au pe locul soferului un tehnician pregatit sa ia controlul, daca ceva nu merge. Iar in dreapta sta un alt tehnician care supravegheaza sistemele electronice.

Una peste alta, aceste masini au parcurs prin SUA aproximativ 224.000 km. In trafic normal, prin alte masini, cu un singur incident la activ, cand o alta masina a lovit din spate una dintre masinile din flota de test.

De ce zic ca mai e totusi mult timp pana vom avea asa ceva? Pentru ca aceste masini nu pornesc pur si simplu. Inainte trebuie facuta o recunoastere a traseului, pentru a recunoaste semnele de circulatie, benzile drumului etc. Apoi aceste date intra in sistemul masinii autonome, iar aceasta poate porni. Este adevarat ca apoi masina poate schimba automat benzile, poate frana, accelera, vira, se poate adapta singura la conditiile de moment din trafic.

Voi, cei care cititi, nu va faceti iluzii ca veti urca in masina, ii veti spune destinatia, iar pana la serviciu beti o cafea sau va uitati la nu stiu ce matinal. Toate astea nu sunt pentru noi, cu pentru urmasii nostri. Ei vor face asta si li se va parea normal. Noi ramanem sa ne controlam masinile, sa ne bazam pe ABS, ESP si pe cineva… acolo sus. Si ma bucur ca e asa :).

Sursa: Google via WCF

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.