Putem comanda masini electrice de la Renault. Avem si preturile!

Renault a anuntat de mai mult timp ca va produce si vinde masini electrice in 2011, dar m-am indoit serios ca vor reusi. Nu neaparat ca vor reusi, ci ca vor avea curajul sa ofere niste masini pe care eu cred ca nu-si vor scoate banii, pentru ca nu vor fi prea multi clienti. Ei bine, au facut-o, le pun in vanzare, iar acum ne dau toate detaliile, inclusiv preturile, pentru modelele care vor debuta pe piata incepand cu a doua jumatate a anului viitor.

Renault va oferi 3 modele electrice pe care le vom putea cumpara incepand cu jumatatea anului viitor, iar pentru 2012 ne asteapta un alt model electric, sub forma lui Renault Zoe, care va fi, de fapt, o versiune electrica a noului Clio.

1. Renault Fluence ZE
Renault Fluence ZE Putem comanda masini electrice de la Renault. Avem si preturile!Cel mai important model electric, cel de la care Renault se asteapta la cele mai mari satisfactii, in ceea ce priveste vanzarile, este Renault Fluence ZE, adica versiunea cu propulsie strict electrica a modelului Fluence pe care-l cunoastem. Pretul lui Fluence ZE, intr-o versiune de debut, numita Prime Time, pleaca de la aproximativ 26.000 euro, in Europa, cu toate taxele incluse. In Franta, pentru ca statul incurajeaza achizitionarea de masini electrice, se ofera un bonus de 5.000 euro, astfel ca pretul masinii ajunge la 21.300 euro.

Foarte important! In aceste preturi nu sunt incluse bateriile! Renault a stabilit preturile pentru masina fara baterii, acestea putand fi insa inchiriate pentru 79 de euro/luna. Nu inteleg care este ideea si nu se precizeaza daca poti cumpara bateriile si care ar fi pretul acestora. Nu pot sa ma gandesc decat la faptul ca pretul separat al acestor baterii “inchiriate” este o gaselnita prin care Renault a putut sa vina cu acest pret de 26.000 euro pentru masina. Pe scurt, dai 26.000 pe masina, dar de fapt pretul este mai mare, pentru ca n-o poti lua fara baterii, nu?

Gama de modele electrice Renault Putem comanda masini electrice de la Renault. Avem si preturile!

Presupunand totusi ca ai fi tentat de o asemenea masina, ce primesti pentru suma respectiva? In primul rand un motor electric care produce 95 CP si 226 Nm. Autonomia oficiala este de 160 km, dar in realitate s-ar putea dovedi mai mica. Viteza maxima este limitata la 135 km/h, adica exact la nivelul la care poti circula pe autostrada. Asta desi nu poti sa iesi pe autostrada, pentru a pleca in vacanta, sa zicem, pentru ca ai o autonomie redusa, iar daca mergi cu viteza maxima va fi si mai redusa. Si cu toate ca se fac eforturi pentru o retea de puncte de incarcare a bateriilor si de schimbare a lor, aceasta nu este foarte extinsa.
Nu stim inca in cat timp accelereaza maxima pana la 100 km/h (dar poate ca nici nu e important, pentru ca este vorba de o masina de oras), iar incarcarea de la o priza conventionala dureaza minim 6 ore.

2. Renault Kangoo Express ZE
Renault Kangoo Express ZE Putem comanda masini electrice de la Renault. Avem si preturile!Al doilea model care urmeaza sa fie comercializat tot cam atunci este Renault Kangoo Express ZE. Aceesta este propus la un pret de 20.000 euro in Europa (pretul este fara TVA!) si – cu bonului de 5.000 euro – va costa 15.000 in Franta (tot fara TVA). Bineinteles ca in aceste preturi nu intra si bateriile, care pot fi inchiriate insa cu 72 euro/luna. Utilitara electrica a francezilor are un motor de 70 CP, autonomie declarata de 160 km si viteza maxima de 130 km/h. Francezii spun ca masina pastreaza toate capacitatile de incarcare ale modelului conventional.

3. Renault Twizy
Renault Twizy ZE Putem comanda masini electrice de la Renault. Avem si preturile!Da, asta e versiunea finala si va fi vanduta incepand cu finalului anului viitor. O masina (?) ciudata, mai mult un scuter cu 4 roti (are o lungime de 2,32 metri), Twizy are un motor electric oferit in doua versiuni: 9 CP (pentru o viteza maxima de 45 km/h) si 20 CP (pentru o viteza maxima de 75 km/h). Cuplul maxim este de 57 Nm, iar autonomia ajunge la 100 km. Incarcarea completa a bateriilor dureaza 3,5 ore. Pretul pentru Twizy nu a fost dezvaluit, dar Renault spune ca va fi comparabil cu al scuterelor cu 3 roti.

Astea sunt cele 3 modele pe care Renault le ofera incepand cu anul viitor. Comenzi se pot face deja pe site-ul www.renault-ze.com, fiind nevoie initial de un depozit de 100 euro. Este un moment important pentru industria auto si va fi extrem de interesant de urmarit reactia clientilor fata de aceste masini. Mie mi se par, in continuare, foarte nerentabile, dar sa vedem ce spune majoritatea.

Si nu va jenati sa va spuneti parerea in comentarii… pana la urma sa vedem ce crede fiecare dintre noi despre cele mai accesibile masini electrice actuale (chiar sunt, indiferent ce parere avem noi despre preturile anuntate de Renault).

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.