Cat consuma cea mai rapida masina din lume?

Va imaginati ca un supercar este cosmarul oricarui ecologist, iar cel mai negru cosmar al sau este chiar cea mai rapida masina din lume, Bugatti Veyron. Partea buna este ca aceste masini, aproape 300 in intreaga lume, sunt atat de rare, incat sunt slabe sanse sa ofileasca frunzele copacilor prin zona prin care circula. Iar daca ne gandim ca sunt destul de rar scoase din garaje, rezulta ca sunt chiar mai putin poluante decat multe masini, care circula zi de zi.

Insa cifrele sunt cifre, iar pe hartie vedem ca Veyron inghite benzina intr-un ritm ametitor. Conform standardelor EPA (Environment Protection Agency), Bugatti Veyron este cel mai mare consumator de benzina din Statele Unite (la nivel de model), fiind cotat cu un consum urban de 29,5 litri/100 km. In afara orasului, bolidul are nevoie 15,5 litri/100 km.

Bugatti Veyron Grand Sport art Cat consuma cea mai rapida masina din lume?

Dupa normele europene, Veyron sta insa si mai rau. Consumul urban este undeva la 40 litri/100 km, iar cel mediu inregistreaza 24 litri/100 km.

Si totusi este mult? Fara indoiala, dar trebuie sa tinem cont ca Veyron este cea mai rapida masina din lume, iar motorul sau W16 are o capacitate de 8 litri. Este o cilindree enorma, si doar americanii mai folosesc un motor V10 mai mare decat acesta (8,4 litri, motorul fostului Dodge Viper).

Cum  stau ceilalti bolizi europeni, in clasificarea americanilor? Foarte bine, comparativ cu Veyron. Bentley Continental GTC, Mercedes G55 AMG si Rolls-Royce Phantom cu toate versiunile sale au fost cotate cu un consum urban de 21 litri/100 km.

EPA a declarat Toyota Prius ca fiind cea mai economica masina de pe piata americana, cu un consum urban de 4,6 litri/100 km. Dealtfel, nu este nici o surpriza la acest capitol, hibridul Prius fiind obisnuit cu aprecierile la nivel de eficienta.

Sursa: WCF

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.