Fiat s-a intors in Statele Unite, dupa mult timp. Cu micul 500 modificat

Dupa o absenta de 28 de ani, Fiat revine in America, datorita parteneriatului cu Chrysler. Oricum, italienii vizau de mai multi ani o revenire pe piata americana, iar acum s-a intamplat, oficial.

Vorbim de Fiat si de o piata, cea americana, diferita, cu caracteristici speciale fata de cea europeana. Americanii nu au mari tangente cu imaginea de marca, nu le pasa de acest aspect in aceeasi masura ca europenilor, asadar nu aceasta ar fi problema celor de la Fiat. Problema este ca Fiat nu prea are masini potrivite pentru piata americana. Produce in special masini de oras, mult prea mici si cu motoare foarte mici pentru gusturile americanilor. Plus ca exista si acea “legenda” cum ca n-ar fi extrem de fiabile, pe care o stiu si americanii.

Dar Fiat a ales sa revina si o va face chiar cu cel mai mic model actual, legendarul Fiat 500. Doar acest model le va fi oferit initial americanilor, urmat de versiunea cabrio (500C), iar apoi de Abarth 500.

Fiat 500 America art Fiat s a intors in Statele Unite, dupa mult timp. Cu micul 500 modificat

Ciudat, nu? Daca ne gandim mai bine, nu chiar. Italienii mizeaza pe stilul lui Fiat 500, pe formele sale frumoase si aspectul contrastant vis-a-vis de majoritatea masinilor de acolo. Intre o mare de Chevrolet si Ford, micul 500 ar avea avantajul ca iese in evidenta. Probabil va atrage in primul rand publicul feminin, iar apoi publicul cu puternice convingeri eco. Pana la urma, daca smart a prins in America (greu, e adevarat) de ce n-ar face-o si Fiat 500.

Modelul pentru SUA al lui Fiat 500 difera de cel european

Italienii nu puteau sa ofere publicului american o masina gandita pentru Europa, din cauza diferentelor de preferinte si a caracteristicilor infrastructurii. Asa ca micul 500 a fost modificat, destul de serios, chiar daca la prima vedere nu pare.

- structura caroseriei a fost a fost rigidizata (poate s-au gandit ca americanii il vor lua la un mic burnout).

- suspensii adaptate special la piata americana. Un fel de-a spune ca le-au facut foarte moi, ca sa nu-i zdruncine, atat de moi incat presa din Europa le-ar desfiinta probabil.

- nou sistem ABS, cu noi etriere pe rotile fata, pentru franare mai buna.

- rezervor mai mare, pentru o autonomie mai mare.

- incalzire si A/C adaptate la conditiile extreme din unele regiuni americane.

- scaune fata redesenate, pentru un plus evident de confort

- directie modificata, in sensul asistarii, pentru a o face mai precisa la viteze de autostrada.

- sistem audio BOSE cu 6 difuzoare si subwoofer.

Fiat 500 America art2 Fiat s a intors in Statele Unite, dupa mult timp. Cu micul 500 modificat

Un singur motor va fi oferit americanilor. Cel de 1,4 litri MultiAir, care produce 101 CP si 133 Nm. Doua cutii de viteze sunt disponibile, una manuala cu 5 trepte si una automata, cu 6 trepte, aceasta fiind oferita strict pentru pieta americana. Cea manuala, are raporturile modificate, pentru acceleratie mai buna in treptele inferioare si economie in cele superioare.

Pretul modelului Fiat 500 in America incepe de la 15.500 de dolari, masina fiind oferita cu garantie de 4 ani sau 50.000 de mile (80.000 km).

Deci? Ce credeti, va avea succes in America? Cum il vor privi americanii?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.