Merita sa-ti faci asigurare Casco sau nu?

A trecut destul de mult timp de cand voiam sa scriu articolul asta. E o dilema pe care o am si la care nu am gasit neaparat un raspuns. Ma tot intreb si vreau sa vad si parerea voastra. Nu vorbim de Asigurari RCA astea sunt obligatorii (si bine ca sunt).

Ideea este asa. Asigurarile CASCO acopera (in forma lor complexa) cam tot ce se poate intampla unei masini ( accident din vina ta sau din vina unuia pe care nu-l gasesti, furt, distrugere, etc.). Stiti deja asta. Sunt facultative, asadar decizi tu daca vrei sau nu sa-ti faci. Valoarea lor depinde de cea a masinii, deci cu cat e mai scumpa masina, cu atat e mai mare polita CASCO.

Din cate stiu eu, la o masina de 10 – 12.000 euro ajunge cam la 500 euro/an. E o suma, mai ales in vremurile fericite si prospere in care traim.

Ford Ka2 Merita sa ti faci asigurare Casco sau nu?Asadar, daca platesti suma respectiva, una importanta, esti protejat – orice i s-ar intampla masinii, o poti repara sau primesti despagubiri, in cazul in care ajunge de nereparat/nefolosit.

DAR! De multe ori ajungi sa platesti ani la rand aceasta polita de asigurare si masinii tale nu i se intampla nimic. Nu-ti este furata, nu trage nimeni o cheie pe ea, nu faci accident (poate ajungi chiar la performanta strabunicului asta!)… si ti-e frica sa faci calcule sa vezi cati bani ai cotizat la societatea de asigurari in cativa ani, degeaba.

Asta e momentul in care te gandesti daca mai merita sa faci un CASCO sau nu. Am vazut in diferite reportaje la TV, sunt oameni cu masini scumpe si probabil si mai multi cu masini ieftine, care nu-si mai fac CASCO. Au incredere in ei ca nu vor face un accident din vina lor si ca vor putea rapara masina in service, pe banii lor, daca apare ceva.

Insa, tot la TV am vazut un reportaj in care se spunea ca un cretin a incendiat un BMW Seria 6, pentru ca-i ocupase locul de parcare. Bineinteles ca, pe langa masina vizata, au ars si vreo alte 5 masini de pe langa ea. Din cate imi amintesc, nici una nu avea asigurare. Deci oamenii au ramas cu paguba. Pana cand il gasesc pe ala, pana il condamna, pana il executa silit ca sa plateasca pagubele, pot trece cativa ani, doar traim in Romania.

Service Merita sa ti faci asigurare Casco sau nu?Deci? Cum e mai bine? Ma gandeam la o solutie mult mai convenabila, dar greu (poate imposibil) de realizat. In loc sa-ti faci un CASCO, mai bine iti faci un fond de economii la care sa apelezi daca se intampla ceva cu masina. In loc sa platesti cateva zeci de euro lunar la asigurari, depui intr-un cont niste bani pentru situatii neprevazute. N-ai nici o problema cu masina? Foarte bine, dupa ceva timp folosesti din banii aia pentru diferite chestii. Numai ca e greu, mai ales ca romanii nu au simtul economisirii. Daca nu trebuie sa plateasca suma respectiva la CASCO, in mod aproape sigur n-o vor economisi, ci o vor cheltui pe diferite chestii.

Personal, n-am problema asta. Masina mea e in leasing si CASCO-ul e obligatoriu, pentru ca nu eu sunt proprietarul, ci societatea de leasing, eu sunt doar utilizator. Si cei care ati avut de-a face cu leasing-ul stiti ca platesti CASCO intr-o veselie. Nu conteaza ca masina se invecheste si pierde din valoare, trebuie sa dai aceeasi suma, inclusa in rata. Sa va mai spun ca, in doi ani, n-am apelat niciodata la CASCO?

Voi ce parere aveti? Merita sau nu sa-ti faci CASCO? Stiu, in tarile civilizate aproape toti isi asigura complet masinile, dar noi vorbim de Romania, unde banii sunt o problema, iar tarifele nu sunt deloc mici..

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.