Nissan Leaf este Masina Anului 2011 in Europa. Dacia Duster s-a clasat pe ultimul loc!

Nissan Leaf a obtinut titlul Car of the Year 2011. Da, am avut dreptate, cand am spus ca Leaf are cele mai mari sanse sa castige, desi eu am mizat totusi pe Alfa Romeo Giulietta. N-a fost sa fie chiar asa, totusi modelul italian s-a clasat pe locul 2.

Titlul de Masina Anului 2011 obtinut de Nissan Leaf este inca o confirmare ca se mizeaza si se promoveaza tot mai mult modelele electrice. Desi ele nu sunt deloc avantajoase in acest moment, se pare ca unii jurnalisti incearca sa le promoveze cu orice pret, fara sa tina cont si de neajunsurile acestora. Asa ca avem premii obtinute fortat, cum este si acesta.

Nissan Leaf Car of the Year 2011 Masina Anului 2011 Nissan Leaf este Masina Anului 2011 in Europa. Dacia Duster s a clasat pe ultimul loc!

Din punctul meu de vedere, Alfa Romeo Giulietta ar fi fost mult mai potrivita pentru acest titlu, in acest an, dar nu se potriveste cu politica de promovarea modelelor electrice. Modele electrice care ar trebui sa inceapa sa obtina premii peste mai multi ani, cand vor fi, in sfarsit, avantajoase. Si atunci cand chiar vor conta in peisajul auto. Pentru ca nu vreti sa stiti cate Leaf-uri vor fi vandute, eu cred ca foarte putine.

Dacia Duster s-a clasat mult mai prost decat ma asteptam, credeam ca va prinde un loc pe podium, eventual locul 3. Dar, va dati seama ca n-a avut nici o sansa, jurnalistii care au votat au vazut in Duster exact opusul lui Leaf – un SUV, poluant, pe care nu trebuie sa-l promovam.

De-asta spun ca Leaf a obtinut fortat acest titlu. Doar pentru ca este electrica, desi nu va face vanzari importante, pe cand Dacia chiar conteaza cam peste tot in Europa. A dat acces multora catre un SUV decent, la un pret excelent. Si sa fim seriosi! Nu polueaza deloc mai mult decat alte SUV-uri sau decat multe berline, ba cred ca este destul de ecologica, Renault se pricepe la asta.

Iata si clasamentul final:

1. Nissan Leaf – 257 puncte
2. Alfa Romeo Giulietta – 248 puncte
3. Opel Meriva – 244 puncte
4. Ford C-Max/Grand C-Max – 224 puncte
5. Citroen C3/DS3 – 175 puncte
6. Volvo S60/V60 – 145 puncte
7. Dacia Duster – 132 puncte.

Deci? Ce spuneti? Cum vi se pare rezultatul? Merita Nissan Leaf titlul Car of the Year 2011? Merita Duster ultimul loc?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.