UE testeaza super-radarul. Care vede tot, nu doar viteza!

Well, ne asteapta zile grele pe noi, soferii. Uniunea Europeana a investit 8,2 milioane de euro intr-un radar complex, pe care nici nu l-am putea numi radar. Este prea putin, pentru ca acest dispozitiv nu suprinde doar viteza unei masini, ci mult mai multe nereguli pe care le poti comite cand conduci o masina.

Inchipuiti-va ca acest aparat complex se afla deja in teste in Germania, Franta, Austria si Finlanda, iar introducerea lui in serviciu – atunci cand va putea produce efecte – este preconizata pentru anul 2013. Da, mai sunt 2 ani pana atunci, dar atunci cand vor incepe sa curga amenzile, investitia in acest radar va fi amortizata rapid.

Detectorul de radar1 UE testeaza super radarul. Care vede tot, nu doar viteza!Ce face acest radar? Ei bine, in afara de faptul ca “afla” instant viteza cu care circula o masina, aparatul surprinde si soferii (si pasagerii) care circula fara centura de siguranta, pe cei care merg prea aproape de masina din fata lor, pe cei ale caror masini polueaza excesiv si chiar pe cei care circula prea repede pentru conditiile atmosferice si ale drumului (deci pot circula cu viteza mai mica decat cea legala, dar totusi prea repede pentru conditiile de moment!).

Aparatul este destul de mare si este montat pe un mic trailer, care va fi “agatat” de masinile de politie. Datele stocate sunt transferate catre aparatura masinii de politie si a cartierului general al politiei si vor putea fi aplicate mai multe amenzi, pentru mai multe nereguli ale unei singure masini. In plus, rezultatele vor fi disponibile nu numai politiei, ci si administratorilor drumurile supravegheate, dar si institutiilor de mediu.

Detectorul de radar2 UE testeaza super radarul. Care vede tot, nu doar viteza!

Printre oficialii Uniunii Europene parerile sunt impartite. Unii spun ca este un mare pas inainte pentru ca radarul detecteaza nereguli ce nu puteau fi inregistrate pana acum cu nici un fel de aparat, altii spun ca exista pericolul ca acest radar sa se transforme intr-un “producator” de bani (din amenzi) cand ideea folosirii lui este aceea de aspori siguranta traficului.

Ce ziceti de asta? E adevarat, nu se stie inca daca poate fi “vazut” de detectoarele de radar, dar pana iese pe piata se va inventa ceva si pentru aparatul asta.

Sursa: DailyMail via WCF
Foto: WCF

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.