Cat risti daca folosesti piese contrafacute?

Mult. Mai mult decat ti-ai putea inchipui. Ideea acestui articol mi-a venit de la un comunicat de presa al celor de la Dacia, in care spun ai ca au asistat la distrugerea a 3.000 de oglizi retrovizoare contrafacute, provenite din China.

Stiu ca nu avem bani, stiu ca ne atrage faptul ca putem rezolva probleme cu mai putini bani. Dar, de fapt, nu le rezolvam, ci ne punem in pericol. Piesele contrafacute sunt pe cat de ieftine, pe atat de periculoase. In general, avem de-a face cu consumabile: placute de frana, oglinzi, kituri de distributie, spoilere fata/spate, filtre.

Mirror2 Cat risti daca folosesti piese contrafacute?Acest gen de piese, care de cele mai multe ori provin din China, Taiwan si Turcia, cedeaza uneori si de 4 ori mai repede decat unele originale, iar asta poate afecta serios atata masina, cat si siguranta noastra, ca soferi. Inchipuiti-va un kit de distributie pe care il montezi si crezi ca te tine cateva 60.000 de mii de km, cat ar fi normal. Iar el sa cedeze dupa 10.000 km. Nu trebuie sa va spun eu ce se intampla cu supapele si chiulasa, atunci cand distributia cedeaza si supapele nu mai sunt coordonate exact.

Un alt exemplu – placutele de frana. Sunt de doua ori mai ieftine, dar rezista de 4 ori mai putin si maresc de doua ori distanta de franare. Nu e deloc exagerat sa spunem ca, desi ieftine la prima vedere, ne costa de fapt mai mult, iar prin faptul ca maresc distanta de franare, ne pun viata in pericol, atat noua cat si altora.

Sa va spun exemplul meu. Trait de mine. Acum 4 ani, aveam o Dacia Logan, nu era masina personala, ci aveam treaba cu ea. Am parcat-o intr-o seara (in Militari) corect, sub un stalp de lumina. A doua zi dimineata… surpriza.. oglinda stanga lipsa. M-am bucurat macar ca nu fusese nimic distrus. Nici cadrul, nici firele de la incalzire, care fusesera scoase cu grija. Imi trebuia masina, urgent, era weekend si trebuia sa cumpar atunci o oglinda.

Mirror1 Cat risti daca folosesti piese contrafacute?Am luat o alta masina (n-am vrut sa risc s-o conduc asa) si am ajuns la Autovit. Unde am gasit imediat un magazin mare, cu casa de marcat cu tot, care avea cam orice. Am luat oglinda, m-am uitat la ea, era cu rezistenta de incalzire, cu sigla Renault, parea super ok. Am plecat, am ajuns la Logan-ul din parcare si am incercat s-o montez… degeaba. Nu facea click-ul care trebuia, sarea intruna din cadru. Nu mergea pur si simplu. Am ajuns la un service, unde omul de acolo mi-a zis ca e o porcarie ordinara si o sa am probleme cu ea. Dar a reusit s-o fixeze cat de cat. Cand m-am urcat in masina… surpriza finala. Se vedea ca dracu in ea!

Nici o legatura cu imaginea care se vedea in oglinda din dreapta. In asta se vedea mult mai aproape, mult mai mare, nu te puteai orienta obsolut deloc cu ea. Te lua ameteala, numai cat aruncai o privire. Nu stiu cum sa va spun exact ce si cum arata, trebuia s-o vedeti ca sa va lamuriti. Oribil!

Cam asta este cu piesele contrafacute. Am trait-o, stiu ce spun. Acum, eu nu zic sa va duceti cu ochii inchisi sa cumparati de la dealer. Majoritatea sunt nesimtiti si au adaosuri care ajung si la 200%. Eu spun doar sa aveti grija de unde luati si sa fiti atenti la pret. O piese originala costa de doua ori mai mult, dar ai garantia ca face bine ceea ce face. Nu faceti economie cu una contrafacuta, de doua ori mai ieftina. Ba chiar poate fi inutilizabila (exemplul meu) sau va poate pune in pericol, fie masina, fie siguranta, fie ambele.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.