Genial! Radarul care trimite amenzi vitezomanilor si ii premiaza pe cei corecti!

E una dintre cele mai frumoase idei pe care le-am auzit in ultima vreme! Si cred ca ar putea fi implementata, macar ca o “pata de culoare” printre regulile de circulatie.

S-o luam cu inceputul. Volkswagen a initiat o competitie, numita “The Fun Theory” in cadrul careia premiaza cele mai utile idei pentru a schimba oamenii, comportamentul lor fata de altii, fata de ei insisi, fata de mediu, etc. Dar nu sa-i schimbe oricum, ci facand placuta pentru ei aceasta schimbare. Adica, oamenii sa fie motivati si bine dispusi cand respecta anumite reguli.

Si a castigat un proiect absolut genial, al unui american, Kevin Richardson. Ce a gandit omul? Radarul care te premiaza din banii celor pe care-i taxeaza!

Radarul funny Genial! Radarul care trimite amenzi vitezomanilor si ii premiaza pe cei corecti!Asadar, exista o camera (radar) fixa, care fotografiaza absolut toate masinile care trec prin raza ei de actiune. Ca orice radar fix, le trimite amenzile acasa celor care au depasit limita de viteza. Celor care au respectat insa limita, le trimite o instiintare prin care ii anunta ca au intrat intr-o loterie, cu premii in bani. Practic, din banii colectati de la soferii care au depasit limita, li se da o parte celor care au condus legal, in sistem de loterie/tragere la sorti.

Sistemul a fost pus in practica in Stockholm (Suedia), iar rezultatele au fost chiar surprinzatoare si incurajatoare. In decurs de 3 zile, nu mai putin de 24.857 de masini au trecut prin raza de actiune a radarului fix. Viteza media in zona era de 32 km/h, inainte de experiment. In timpul experimentului a scazut la 25 km/h, adica a scazut cu 22%, o valoare insemnata.

Va dati seama? Esti motivat sa mergi legal si chiar te simti bine cand il vezi pe cate unul cum trece in viteza! Pentru ca e ceva de genul “Prietene… s-ar putea sa-mi dai niste bani” :))

Cum vi se pare ideea?

via|Gizmodo

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.