Idioti care nu stiu sa conduca pe zapada

Era s-o patesc si eu ieri, din cauza unui tampit care habar n-avea ce-i ala condus pe zapada si cat il tin pneurile.

Eram la vreo 50 de km de Bucuresti, intr-o zona putin circulata, pe un drum pe care zapada era atat de batatorita, incat avea aderenta unei suprafete de gheata. Nu dadusera cu absolut nimic pe acolo si, chiar cu pneuri de iarna, cand franai de la 40 km/h nu aveai decat rontaitul isteric al ABS-ului si prea putin sentimentul ca te opresti candva.

Cand sa iau un viraj la stanga, apare un nene cu o Vectra. L-am vazut ca intra mai tare (gen 40 km/h), stiam deja ca la viteza aia o sa derapeze. Si a facut-o. I-a plecat initial fata, venea direct in mine. Am tras dreapta, cat sa nu intru in sant si l-am evitat. Dar cand a ajuns in dreptul meu i-a plecat spatele, care a trecut la 2 cm de toata partea stanga a masinii mele.

La vitezele pe care le aveam amandoi, nu ni se intampla absolut nimic. Dar masinile ar fi aratat altfel decat pana acum si nu e bucurie mai mare decat sa-ti lovesti masina inainte de sarbatori.

Omul n-a oprit, eu da si i-am zis ceva dulce de mama. De ce? Pentru ca m-am saturat de inconstienti de-astia care merg la plesneala. Daca tine, tine. Daca nu, drumarii sunt de vina. In nici un caz ei, care n-au neuronul ala care sa-i indemne sa vada pe ce merg.

Nu stii cat tin pneurile? Franeaza de cateva ori, sa vezi ce ai sub roti si cum reactioneaza masina! E asa greu?! Nu intra cu tupeu intr-o curba fara vizibilitate, pentru ca s-ar putea sa te intalnesti cu o alta masina. Prea aproape.

Stiti fraza aia de lemn, folosita in toate grupajele de stiri – “politia recomanda adaptarea vitezei la conditiile de drum“? E reala, dar prea putini inteleg care-i treaba. Prea putini inteleg ca poti derapa la 40 km/h, daca pe jos e sticla.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.